VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Au fost raportate 2.489 de reacţii adverse la vaccinul anti-COVID-19

VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Au fost raportate 2.489 de reacţii adverse la vaccinul anti-COVID-19

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că, din 27 decembrie până în prezent, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse.

"În total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore, din care 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale", a spus el, într-o conferinţă de presă.
 


Preşedintele CNCAV a precizat că există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse, respectiv la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Valeriu Gheorghiţă a indicat că 69,5% dintre reacţiile adverse au fost raportate la ANMDM, iar restul la INSP.

El a menţionat că 21% dintre reacţii au fost exclusiv locale, 74% - generale şi locale şi 5% - exclusiv generale.

"Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% - durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de oboseală febră şi frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% - dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reacţii de tip gastro-intestinal, de tip greaţă, vărsătură, diaree; 11% - stare de anxietate; 5% - erupţii cutanate; 5% - limfadenapatii, adică mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% - reacţii alergice; 3% anestezii, furnicături la nivelul feţei sau nivelul membrelor; 1,2% - insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atenţie: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate. De aceea, suma procentelor menţionate de mine este mai mare de 100", a explicat dr. Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei