VIDEO Zegrean: Cel mai bun sistem electoral a fost cel pe listă pentru Parlament. România a încercat destule

VIDEO Zegrean: Cel mai bun sistem electoral a fost cel pe listă pentru Parlament. România a încercat destule

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că sistemul electoral cel mai bun pentru România a fost cel pe listă pentru Parlament, menționând că politicienii nu ar trebui să își aleagă, cu o lună-două înainte de alegeri, varianta care "să-i ajute să câștige".

"Fiecare țară își alege sistemul electoral care crede că i se potrivește. Cred că România a încercat destule sisteme și ar trebui să știe de acum care este sistemul cel mai bun. Nu ar trebui să își aleagă politicienii, cu o lună-două înainte de alegeri, sistemul care să-i ajute să câștige. Trebuie găsit sistemul cel mai bun. Cred că cel mai bun sistem până acum pentru România a fost alegerea pe listă pentru Parlament, de exemplu. Și istoria mă confirmă, pentru că ați văzut opiniile despre Parlament și despre parlamentarism în ultimii 25 de ani. Iar la alegerile locale, am spus demult că ar trebui făcut un cod electoral și să se oprească lucrurile acolo, să nu tot schimbi de fiecare dată. În fiecare an, când sunt alegeri, ne certăm cum le facem: cu un tur, cu două. Trebuie odată închisă povestea asta", a spus Zegrean.

El s-a declarat convins că următorul scrutin nu se va organiza în baza legii actuale. "Până acum nu prea au fost legi electorale care să se aplice la două scrutine. Sunt absolut convins că următorul scrutin se va face pe altă lege, nu pe aceasta", a susținut fostul președinte al CCR.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS