Videoclipuri filmate în prima linie: o imagine sumbră, de aproape, a contraofensivei Kievului VIDEO

Videoclipuri filmate în prima linie: o imagine sumbră, de aproape, a contraofensivei Kievului VIDEO

Filmate cu camerele de pe căștile și vestele soldaților ucraineni, imaginile oferă spectatorilor o perpectivă înfiorătoare, vie și plină de suspans a contraofensivei de la Kiev . Experții avertizează că este încă prea devreme pentru a fi trase concluzii despre cum decurge războiul.

Tanc antiaerian de tip „Gepard”, operat de militarii ucraineni FOTO Arhivă

Operațiunea mult așteptată a fost lansată în luna iunie, insă echipelor de știri independente le-a fost, în general, interzis să filmeze, notează Reuters.

Totuși, vidul informațional a fost acoperit parțial de un flux constant de videoclipuri, filmate chiar de soldați și adesea compilate, editate și lansate de unitățile lor.

Imagini înfiorătoare, direct din prima linie

Într-un videoclip recent editat și lansat de Brigada a 3-a Separată de Asalt, trupele au ieșit dintr-un transportor blindat de personal, în apropierea orașului Bahmut, dezlănțuind o multitudine de focuri de armă, în timp ce înaintau spre o poziție inamică.

La scurt timp, haosul se dezlănțuie. Trupele țipă comenzi și aruncă grenade în inamic.O explozie izbucnește la doar câțiva metri distanță de cameră, împrăștiind moloz, peste tot în jur. Mai târziu, un comandant epuizat se plânge despre cele întâmplate în fața camerei de luat vederi, după ce unitatatea sa primește o lovitură din partea artileriei ruse.

Astfel de filmări, mai ales dacă sunt selective și organizate, nu pot răspunde însă la întrebări importante, cum ar fi nivelul de rezistență al inamicului, a spus Nick Reynolds, membru al grupului Royal United Services Institute din Londra.

„Ceea ce este clar este că unele dintre lupte sunt extrem de grele”, a afirmat el.

Reynolds a adăugat că videoclipurile pot oferi, de asemenea, o imagine a terenului afectat de artilerie pe care luptă trupele ucrainene. Reuters nu a putut verifica, în mod independent, orele sau locurile în care au fost realizate filmările.

Trupele care lansează videoclipuri spun că înfățișarea intensității luptei ajută la transmiterea către publicul larg al angajamentului forțelor lor, întărind sprijinul. De asemenea, ar putea ajuta la intimidarea inamicului.

Oleh Sentsov, un celebru regizor de film din Crimeea, care s-a alăturat armatei ucrainene după ce a fost închis timp de cinci ani de Rusia și eliberat într-un schimb de prizonieri, a lansat duminică o înregistrare video cu el însuși, epuizat în urma bătăliei. El a descris luptele intense pe care tocmai le experimentase unitatea sa.

„De ce spun toate astea? Deci să știți că vom câștiga în acest război, indiferent. Dar (de asemenea) să știți cu toții prețul pe care îl plătim aici”, a spus el în timp ce exploziile răsunau pe fundal.

Forțele ucrainene au reușit să obțină câștiguri progresive în sud și est. Rusia a săpat fortificații extinse, stratificate, sperând să se asigure că trupele sale sunt mai bine înrădăcinate decât atunci când au fost alungate din teritoriu, anul trecut.

Pentru trupele de pe teren, progresul este uneori măsurat cu metrul.

Un alt videoclip, apărut la începutul acestei luni, prezintă un comandant de top al celei de-a 47-a Brigăzi Mecanizate Separate, care conduce trupele sale împotriva unei poziții rusești, din sudul Ucrainei. Imaginile au fost vizionate de peste trei milioane de ori.

Într-un moment de răgaz, într-un tranșeu proaspăt capturat, înainte de următorul asalt, Valerii Markus a descris modul în care i-a ucis pe soldații inamici morți, care îl înconjoară, dar și faptul că apărarea rusă este una „foarte solidă, foarte bine construită”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?