Viitorul premier britanic, mai bogat decât regele. Ce responsabilități stau pe umerii lui Rishi Sunak

Viitorul premier britanic, mai bogat decât regele. Ce responsabilități stau pe umerii lui Rishi Sunak

Rishi Sunak, de origine indiană, va deveni al treilea prim-ministru al anului în Marea Britanie, după ce a fost ales lider al Partidului Conservator în grabă, în urma demisiei rapide a lui Liz Truss.

Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii / Foto: Profimedia

În timp ce Truss a devenit liderul Marii Britanii după ce a fost votată de membrii Partidului Conservator — mai puțin de unu la sută din electorat — nimeni nu l-a votat pe Sunak pentru funcția de prim-ministru.

Ascensiunea sa în funcție a venit după ce a reușit să-l contracareze pentru a doua oară pe Boris Johnson.

În calitate de ministru de Finanțe, demisia lui Sunak din iulie din cauza modului în care Johnson a gestionat scandalul sexual al unui coleg a declanșat exodul ministerial care, în cele din urmă, a dus la căderea lui Johnson.

În timp ce administrația Liz Truss a făcut implozie după doar 44 de zile, mulți parlamentari conservatori au crezut că revenirea neașteptată a lui Boris Johnson ar fi fost soluția pentru Marea Britanie.

Mai bogat decât regele

Ascensiunea lui Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, a fost uimitor de rapidă. Fiu al unei familii care a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, Sunak a studiat la Oxford și Stanford înainte de a intra în domeniul bancar de investiții la Goldman Sachs, înainte de a face milioane de dolari în fonduri de investiții. La Stanford a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Akshata Murty, fiica miliardarului indian N. R. Narayana Murthy.

Rishi Sunak și soția sa, Akshata Murty FOTO Profimedia

Rishi Sunak și soția sa, Akshata Murty FOTO Profimedia

Împreună, cei doi au construit o avere în valoare de aproximativ 820 de milioane de dolari — aproximativ dublu față de averea regelui Carol al III-lea și a reginei consoartă Camilla, potrivit The Guardian .

The Sunday Times i-a trecut la începutul acestui an pe cei doi pe locul 222 în topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, fiind pentru prima dată când un politician fruntaș apare pe această listă. Cuplul deține în proprietate privată patru case în valoare de aproximativ 17 milioane de dolari, inclusiv un penthouse în Santa Monica evaluat la 7,2 milioane de dolari.

Sunak a fost ales pentru prima dată ca deputat conservator în 2015 și a fost numit ministru de finanțe al lui Johnson doar cinci ani mai târziu, la vârsta de 39 de ani. El conducea Trezoreria britanică atunci când a lovit pandemia COVID, iar prerogativele sale de lider au fost puse pentru prima dată sub o presiune extremă.

Responsabilitățile noului premier

Rishi Sunak se va confrunta acum cu o mulțime de probleme lăsate în urmă de predecesorii săi. Inflația galopantă a Marii Britanii și prețurile exagerate la energie și alimente au aruncat economia britanică în haos, o amenințare agravată de gestionarea dezastruoasă a finanțelor publice de către Truss, care a lăsat reputația fiscală a națiunii în nevoie urgentă de reparații.

De asemenea, Sunak probabil va fi forțat să adopte reduceri bugetare într-un moment în care lucrătorii din sectoare cheie, inclusiv din transporturi și sănătate, sunt deja în grevă din cauza salariilor.

În plus, el va trebui să găsească o modalitate de a întoarce pe dos prăbușirea record a partidului său din sondaje înaintea următoarelor alegeri generale, care vor avea loc cel târziu în ianuarie 2025. Chiar dacă politicile lui Rishi Sunak se vor dovedi populare, unele aspecte ale istoriei sale personale de dinainte și din timpul mandatului său la Westminster s-ar putea să se dovedească dăunătoare imaginii sale actuale, scrie Daily Beast.

Primul ministru de Finanțe sancționat penal

Popularitatea lui Sunak a început cu adevărat să se prăbușească la începutul acestui an, pe fondul unei alianțe nefirești de decizii politice controversate și a unei serii de scandaluri. Planurile sale financiare din primăvară au împins povara fiscală a Regatului Unit la cel mai ridicat nivel din ultimii 70 de ani, o măsură disprețuită de votanții conservatori tradiționali.

Apoi, cam în aceeași perioadă, a ieșit la iveală faptul că soția lui Sunak a exploatat un statut juridic special pentru a evita plata impozitelor britanice pe milioanele de dolari pe care le câștigă din dividendele obținute de la afacerea IT fondată de tatăl său, în care deținea o parte estimată la 835 de milioane de dolari. Liderul opoziției laburiste l-a acuzat pe Sunak de o „ipocrizie uluitoare” pentru că a crescut impozitele altora, în timp ce propria sa familie își menaja aparent propriile obligații.

Un aspect care înrăutățește și mai mult situația este că s-a aflat curând că Sunak deținea o carte verde americană în timp ce era ministru de finanțe al Marii Britanii. Asta însemna că s-a declarat rezident american permanent din motive fiscale, în timp ce supraveghea creșterile de taxe în țara sa.

Tot în aprilie, Sunak a devenit primul ministru de finanțe din Marea Britanie care a fost sancționat penal. Împreună cu Boris Johnson, Sunak a fost amendat pentru că a încălcat regulile din lockdown în timpul scandalului „partygate” de pe Downing Street, care a îngrozit publicul britanic care, în unele cazuri, a ratat ultimele ore de viață ale celor dragi pentru a respecta cu sârguință regulile guvernamentale privind pandemia.

Împreună cu trădarea percepută de acesta față de Boris Johnson, membrii Partidului Conservator au optat pentru Truss în detrimentul lui Sunak în confruntarea finală a cursei de putere din această vară. Învins, Suank nu a trebuit să aștepte mult timp înainte de a primi a doua șansă. Luni, el a fost declarat noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, ceea ce îl va aduce în postura de a deveni primul premier britanic de origine indiană — și primul premier hindus.

Rămâne de văzut ce anume intenționează să facă cu puterea sa proaspăt dobândită. Dar, preluând frâiele după Truss, Sunak va fi considerat o îmbunătățire dacă va fi încă în funcție până la Crăciun.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...