Viktor Orban s-a întâlnit cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care ameninţă cu secesiunea

Viktor Orban s-a întâlnit cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care ameninţă cu secesiunea

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit sâmbătă cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care a anunţat un plan secesionist pentru entitatea sârbă care împreună cu comunitatea musulmană şi croată formează Bosnia şi Herţegovina , informează EFE într-o corespondenţă din Zagreb.

''Suntem recunoscători pentru înţelegerea Ungariei faţă de Republika Srpska şi suntem întotdeauna aici pentru a-i primi pe bunii noştri prieteni'', a declarat Dodik, care în prezent este membrul sârb al preşedinţiei centrale a Bosniei şi Herţegovina, formată din trei membri, relatează agenţia de presă Tanjug .

La întâlnirea de două ore, care a fost anunţată ca fiind privată şi la care presa nu a fost invitată, a participat şi ministrul ungar de externe, Peter Sijarto.

Dodik a declarat, după întâlnire, că Republica Srpska şi Ungaria îşi continuă "cooperarea excelentă".

Înainte de a se deplasa în entitatea sârbă din Bosnia, Orban s-a întâlnit cu înaltul reprezentant internaţional pentru Bosnia, germanul Christian Schmidt.

Schmidt a avertizat în această săptămână că Bosnia se confruntă cu "cea mai mare ameninţare existenţială" de la sfârşitul războiului civil din 1992-1995 dintre sârbi, croaţi şi musulmani, care s-a încheiat cu un acord de pace prin care Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome (Federaţia Bosnia şi Herţegovina şi Republika Srpska) sub un singur guvern şi instituţii centrale.

Dodik, care şi-a anunţat uneori intenţia de a-i scoate pe sârbi din statul comun, a lansat recent o nouă ofensivă secesionistă, ameninţând să retragă Republika Srpska din instituţiile centrale, precum armata şi sistemul judiciar.

Schmidt a avertizat că acest lucru ar încălca Constituţia şi Acordul de pace de la Dayton (1995) şi "ar echivala cu o secesiune fără a o proclama".

Planurile lui Dodik ''pun în pericol pacea şi stabilitatea ţării şi a regiunii'', a declarat acesta în raportul său semestrial privind situaţia din ţară.

Un înalt reprezentant al SUA va sosi mâine în Bosnia pentru a discuta despre această criză, pe care Washingtonul o consideră, de asemenea, o "ameninţare existenţială" pentru stabilitatea regiunii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”