Viktor Orban s-a întâlnit la Budapesta cu liderul VOX, Santiago Abascal

Viktor Orban s-a întâlnit la Budapesta cu liderul VOX, Santiago Abascal

Prim-ministrul ungar şi lider al partidului Fidesz, Viktor Orban, l-a primit joi, la Budapesta, pe Santiago Abascal, liderul partidului VOX, de extremă dreaptă din Spania, transmit dpa şi MTI.

La întâlnire a fost prezentă şi vicepreşedinta Fidesz, Katalin Novak, ministru fără portofoliu în guvernul Orban.

Părţile au fost de acord că 'partidele care promovează libertatea şi tradiţiile naţiunilor europene care reprezintă multe milioane de cetăţeni europeni dedicaţi valorilor tradiţionale trebuie să-şi facă auzite vocile în recent lansata dezbatere despre viitorul Europei', a comunicat şeful biroului de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, citat de MTI.

Europa are nevoie de suveranitate naţională, protecţia frontierelor, o politică familială corespunzătoare şi respect faţă de rădăcinile culturale, au adăugat ei.

Potrivit MTI, Abascal s-a deplasat şi la punctul de frontieră Roszke cu Serbia, unde a afirmat, într-o conferinţă de presă, că VOX vrea să coopereze cu alte partide care împărtăşesc punctul de vedere că 'protejarea frontierelor este cheia pentru viitorul nostru'.

Cu acelaşi prilej, Katalin Novak a subliniat că VOX este o 'voce notabilă împotriva migraţiei', iar controlul frontierelor externe 'va garanta securitatea pentru noi toţi'.

Fidesz a fost exclus din Partidul Popular European (PPE) în martie. Cei 12 europarlamentari ai săi nu sunt afiliaţi deocamdată niciunui grup, context în care Viktor Orban caută în mod vizibil noi aliaţi la dreapta centrului politic, notează dpa.

La începutul lunii aprilie, Orban s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi cu fostul ministru italian de interne Matteo Salvini, liderul partidului Liga. Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, face parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), la fel ca VOX, reprezentat de patru eurodeputaţi.

În schimb, Liga lui Salvini - ca şi Alternativa pentru Germania (AfD) - este membră a Grupului Identitate şi Democraţie, populist de dreapta.

În acest moment nu este clar dacă Fidesz se va alătura grupului ERC din Parlamentul European, în care PiS are cea mai puternică prezenţă. Există speculaţii şi despre o fuziune pentru formarea unui nou grup parlamentar.

O nouă reuniune cu PiS şi Liga, anunţată de Viktor Orban în aprilie şi plănuită pentru luna mai, nu a prins contur deocamdată.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

5 De citit...