Vilnius se opune construirii unui centru de date, de teama hackerilor ruși

Vilnius se opune construirii unui centru de date, de teama hackerilor ruși

Autoritățile lituaniene au anunțat luni că au blocat un proiect de construire a celui mai mare centru privat de colectare a datelor informatice în această țară baltică membră a NATO, în urma unor avertismente că datele acestui centru ar putea fi piratate de spioni ruși.

Potrivit unei comisii constituite anul trecut de guvern, centrul, al cărui cost a fost estimat la 57 milioane de euro, reprezenta o amenințare la adresa securității naționale, arată documente ale justiției lituaniene.

Darius Jauniskis, responsabil al Departamentului lituanian de Securitate a Statului, a declarat pentru AFP că agenția sa este preocupată de legăturile dintre acționarii viitorului centru cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse.

La rândul său, un responsabil al securității lituaniene a declarat pentru France Presse, sub acoperirea anonimatului, că agenții ruși ar putea obține acces la centru printr-un cablu de fibră optică.

Amenințarea atacurilor cibernetice ruse a devenit o preocupare majoră după publicarea în Statele Unite a unui raport privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din această țară.

Înregistrate în Lituania, companiile informatice Arcus Novus și AmberCore DC, la originea proiectului centrului de date, au negat orice legătură cu autoritățile ruse și au depus o plângere în justiție.

Vidmantas Tomkus, director al Arcus Novus, a declarat pentru agenția de presă BNS că nu cunoaște că ar exista legături cu FSB-ul, dar a indicat că este gata să coopereze cu autoritățile locale cu privire la această problemă.

În urmă cu doi ani, AmberCore DC a anunțat că a ajuns la un acord cu IBM pentru instalarea unui astfel de centru în apropierea capitalei lituaniene ca "o opțiune valabilă pentru clienții din întreaga lume care doresc să-și păstreze datele într-un mediu geografic și politic sigur".

De la începutul crizei ucrainene în 2014, Rusia menține o tensiune în regiunea Mării Baltice, organizând exerciții militare de anvergură ce implică zeci de mii de soldați în zonele învecinate cu țările NATO precum Lituania.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...