Virusul chinez a ajuns în 11 țări străine, inclusiv în Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri

Virusul chinez a ajuns în 11 țări străine, inclusiv în Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri

Numărul deceselor provocate de coronavirusul chinez a sărit sâmbătă de la 26 la 41, autoritățile de la Beijing luând măsuri de limitare a călătoriilor populației și anulând multe adunări publice, transmite Reuters.

Două cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate în Franța, fiind primele de acest tip din Europa, a anunțat vineri seară ministrul francez al Sănătății.

Peste 1.300 de oameni sunt infectați la nivel global, iar autoritățile sanitare din toată lumea iau măsuri pentru prevenirea unei pandemii.
Virusul care pare să fi plecat dintr-o piață din Wuhan în care se vindea, ilegal, și carne de animale sălbatice.

Televiziunea chineză de stat CGTN a anunțat sâmbătă, pe Twitter, că un doctor ce trata pacienți în Wuhan, Liang Wudong (62 de ani) a murit din cauza virusului. La acest moment nu este clar dacă moartea sa este inclusă în bilanțul oficial de 41 de decese, dintre care 39 s-au consemnat în provincia Hubei, unde este și orașul Wuhan.

Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori, este practic închis de joi, aproape toate zborurile fiind anulate, iar la ieșirile din oraș fiind instalate puncte de control. Autoritățile au implementat restricții de transport în toată provincia Hubei, ce are o populație de 59 de milioane de oameni.

Sâmbătă, în Beijing, lucrători în costume de protecție verifică temperatura pasagerilor ce intră în stații de metrou, iar unele curse feroviare din regiunea deltei fluviului Yangtze au fost suspendate.

Numărul cazurilor confirmate în China este de 1.287, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate. Virusul a fost depistat și în Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Nepal, Malaezia, Franța, Statele Unite și Australia.

----------------
Virusul, care nu are tratament și se poate răspândi prin aer, creează panică din cauza numărului de necunoscute, la acest moment încă nefiind clar cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.

Organizația Mondială a Sănătății a fost, joi, din nou divizată în ceea ce privește declararea unei urgențe de sănătate publică la nivel internațional în cazul virusului chinez. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că „este o urgență în China”, dar nu a devenit încă o urgență la nivel mondial, „deși poate deveni una”.

De unde a venit virusul? Un studiu publicat miercuri de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei (unde a apărut focarul): Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză, scriu autorii studiului.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…