Visul unei nopţi de vară: Marea Neagră, lac rusesc. Cum vrea Putin să stăpânească mările şi oceanele

Visul unei nopţi de vară: Marea Neagră, lac rusesc. Cum vrea Putin să stăpânească mările şi oceanele

Preşedintele Vladimir Putin a semnat de Ziua Flotei Militare ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg o nouă doctrină navală ce prezintă Statele Unite ca principal rival al Rusiei şi stabileşte ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi în Marea Neagră. În plus, Kremlinul este deranjat de apropierea Alianţei Nord-Atlantice de graniţele Rusiei şi are planuri mari pentru flota rusă, dar acestea sunt, în mare, imposibil de realizat în viitorul apropiat, susţine un expert militar.

În document se arată că Rusia îşi poate folosi forţa militară în mod corespunzător situaţiei în oceanele lumii când alte mijloace, precum instrumente diplomatice şi economice, vor fi epuizate. Putin nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o „cuprinzătoare întărire a poziţiei geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră şi Marea Azov, notează Reuters. „Ghidată de această doctrină, Federaţia Rusă îşi va apăra ferm şi hotărât interesele naţionale în oceanele lumii, iar având suficientă putere maritimă, le va garanta securitatea şi protecţia”, se arată în document. Între altele, Kremlinul încearcă acum să rezolve unul dintre principalele sale handicapuri, şi anume construcţia de portavioane, domeniu în care SUA se află cu mult înainte.

Mult lăudata rachetă hipersonică

Putin a mai declarat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata „Amiral Gorşkov” va începe în câteva luni. Locaţia desfăşurării lor va depinde de interesele Rusiei, a spus el. „Livrarea acestora (rachete - n.red.) forţelor armate ruse va începe curând. Fregata «Amiral Gorşkov» va fi prima care va avea misiuni de luptă cu aceste arme formidabile la bord. Lucrul-cheie aici este capabilitatea marinei ruse... Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc să ne încalce suveranitatea şi libertatea”, a declarat Putin.

Armele hipersonice pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului şi Rusia a efectuat anul trecut teste de lansare a rachetelor Zircon de pe nave de război şi submarine. Totuşi, cel puţin deocamdată, Rusia nu se va putea baza pe rachetele Zircon în Marea Neagră, de exemplu, deoarece nu are fregate din clasa „Amiral Gorşkov” (Project 22350) în zonă, prima nava de acest tip urmând a fi livrată Flotei Mării Negre abia în anul 2023, dacă programul este respectat.

Ce lipseşte din Flota Rusiei

Contraamiralul (r.) doctor Constantin Ciorobea a analizat noua doctrină navală a Rusiei şi a explicat pentru „Adevărul” ambiţiile Kremlinului în acest domeniu şi cât de realizabile sunt acestea în prezent. „Una peste alta, Putin vrea ca Rusia să fie o putere navală la nivel mondial, lucru greu de realizat fără portavioane moderne. În acest moment, ruşii au un singur portavion, «Amiral Kuzneţov», dar acesta este vechi şi nu mai poate fi operat fără probleme. Au încercat cu el şi o misiune în Siria, dar a fost una ratată. Nava «Amiral Kuzneţov» este acum în modernizare, dar părerea mea este că nu mai iese un portavion gata de luptă din ea din simplul motiv că toate echipamentele sunt foarte vechi şi trebuie schimbate în totalitate. Ruşii pot opta să construiască un portavion nou de la zero, dar un astfel de demers durează cel puţin 10 ani. Oricum, şi modernizarea navei «Amiral Kuzneţov», care între timp a şi luat foc, ar dura cel puţin cinci ani, iar rezultatele ar fi mediocre”, a subliniat contraamiralul.

Rusia stă bine la submarine, dar la cele de descurajare nucleară, nu şi la cele care oferă sprijin în luptă navelor de suprafaţă. Şi fără astfel de nave nu poţi să ai pretenţia că faci legea pe oceane.

Constantin Ciorobea

contraamiral (r.)

Constantin Ciorobea, care după aderarea României la Alianţa Nord Atlantică, în perioada 2004-2007, a făcut parte din prima serie de ofiţeri români care a încadrat posturi NATO, a mai declarat că pentru a ajunge o putere navală la nivel mondial, Rusia are nevoie şi de submarine moderne de luptă. „Rusia stă bine la submarine, dar la cele de descurajare nucleară, nu şi la cele care oferă sprijin în luptă navelor de suprafaţă. Şi fără astfel de nave nu poţi să ai pretenţia că faci legea pe oceane”, a explicat contraamiralul.

Rachetele Zircon nu fac minuni

Expertul s-a referit şi la faptul că Vladimir Putin se tot laudă cu rachetele Zircon care urmează să intre în dotarea Flotei. „Acele rachete vor putea fi operate de trei nave, cele din clasa «Amiral Gorşkov». În plus, acele rachete hipersonice nu sunt unele care pot răsturna radical situaţia tactică, nu pot face minuni. Şi dau exemplul crucişătorului «Moskva», care era dotat cu rachete Vulkan. E adevărat că acestea sunt supersonice şi nu sunt hipersonice, dar «Moskva» s-a scufundat fără să folosească rachetele Vulkan”, a subliniat contraamiralul.

În final, Constantin Ciorobea a ţinut să scoată în evidenţă şi faptul că Putin vrea să extindă zona de operare a flotei ruse. Kremlinul vrea o întărire a flotelor în Marea Neagră şi Marea Azov, de exemplu, dar nu uită Oceanul Arctic şi se gândeşte chiar la o viitoare bază sigură de operare pentru navele ruse în Marea Roşie. „Drept urmare, Vladimir Putin vrea ca Flota Rusă să aibă deschidere către Oceanul Indian. Cel mai probabil, vizează o astfel de bază de operare în Etiopia sau Eritreea”, a mai precizat contraamiralul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro