Vlad Mixich: „Spitalele românești nu sunt pregătite pentru o eventuală creștere a numărului de pacienți cu coronavirus”

Vlad Mixich: „Spitalele românești nu sunt pregătite pentru o eventuală creștere a numărului de pacienți cu coronavirus”

Spitalele românești nu sunt în acest moment pregătite să facă față unei creșteri a numărului de pacienți cu Covid-19, similară celei din Italia, și e necesară urgent o creștere a capacității de terapie intensivă, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Într-o postare pe Facebook, Vlad Mixich, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și în prezent membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate, scrie că „tot mai mulți medici vorbesc despre o nevoie urgentă pentru România în vederea epidemiei de coronavirus: trebuie crescută capacitatea de terapie intensivă”.

Postarea integrală a lui Vlad Mixich:

„Tot mai mulți medici vorbesc despre o nevoie URGENTĂ pentru România în vederea epidemiei de #coronavirus: trebuie crescută capacitatea de terapie intensivă. Spitalele românești NU sunt în acest moment pregătite pentru a face față unei creșteri a numărului de pacienți cu #Covid19, similară celei din Italia.

Ce ar trebui să se facă? Acum!

1. Pregătiri și planuri concrete (ready-to-go) pentru asamblarea rapidă a câtorva spitale modulare speciale pentru pacienții cu #coronavirus.

2. Cursuri cu personalul medical din fiecare spital județean pentru procedurile speciale de echipare și dezechipare cu echipamentul personal de protecție specific acestor situații (Organizația Mondială a Sănătății are publicate materiale foarte bune pe subiect).

3. Fiecare spital județean trebuie să definească clar protocoale de triere specifice cazurilor de coronavirus, inclusiv fluxuri separate pentru pacienți.

4. Totodată, trebuie stabilite procedurile pentru re-alimentarea stocurilor de echipamente medicale, dar și alternative clare pentru situațiile în care aceste stocuri se epuizează.

Răspunderea pentru punctele 1 și 2 revine Ministerului Sănătății și DSU. Răspunderea pentru punctele 3 și 4 revine fiecărui manager de spital județean, asistat de direcția de sănătate publică respectivă.

Aceste pregătiri trebuie demarate acum, astăzi! Colegii din media pot fi foarte de ajutor dacă vor adresa întrebări autorităților locale și centrale pe aceste puncte (ele sunt toate recomandări ale medicilor și specialiștilor care au lucrat/lucrează în zone deja intens afectate de coronavirus).

Nu avem de toate! Asta nu e adevărat. Dar avem încă o fereastră de timp în care ne putem pregăti pentru a nu fi prinși pe picior greșit dacă numărul de cazuri va crește mult și la noi, un scenariu posibil astăzi și în România. Și avem medicii pregătiți să facă față unei posibile crize, dacă li se asigură condițiile necesare.

Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!

-------------
Nu uitați treimea sfântă care ne apără de coronaviroză și limitează răspândirea virusului:

1. Ne spălăm cât mai des pe mâini cel puțin 30 de secunde (cam cât îți ia ca să ajungi cu legănatul la 3 elefanți pe o pânză de păianjen). Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja.

2. Evităm să ne atingem fața cu mâinile, fără să fim spălați.

3. Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus și nici nu am călătorit în țările cu cazuri STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.
!!! DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT CU CORONAVIRUS SAU AM CĂLĂTORIT ÎN ȚĂRILE RESPECTIVE ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

Surse solide de informare: site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro) care s-a pus la punct sau, dacă citiți în engleză, site-urile ecdc.europa.eu sau site-ul Ministerului Sănătății din Singapore, care are un kit de informare excepțional.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...