Vlad Voiculescu: Dacă nu putem repara sistemul informatic al cardului, găsim alte soluții

Vlad Voiculescu: Dacă nu putem repara sistemul informatic al cardului, găsim alte soluții

Ministerul Sănătății va găsi alte soluții în cazul în care sistemul informatic al cardului național de sănătate nu va putea fi reparat, una dintre acestea fiind "relaxarea limitărilor" din contractul cadru prin modificarea unei hotărâri de guvern, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, miercuri, într-o conferință de presă.

"Dacă nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o să rămână toată țara blocată, o să găsim alte metode. Sunt în contact permanent cu președintele CNAS, cunosc problema, avem un grup de lucru care se ocupă de asta. Ce facem în acest moment este să ne uităm la posibile soluții și aceste posibile soluții cuprind atât o soluție informatică, cât și o soluție care nu ține de sistemul informatic, dacă nu suntem în stare să îl reparăm pe ăsta destul de curând", a explicat ministrul.

El a afirmat că nu este o soluție înlocuirea sistemului informatic.

Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, în cazul în care nu va fi rezolvată problema informatică, una dintre soluțiile care ar putea fi adoptate se referă la "relaxarea limitărilor" din contractul cadru printr-o modificare legislativă.

"Problema informatică este una gravă, problema informatică își caută rezolvarea chiar acum. Pe de altă parte, dacă problema informatică nu va putea fi rezolvată foarte curând, vom avea în vedere alte măsuri. Luăm în considerare, conform discuțiilor pe care le-am avut cu președintele CNAS, inclusiv modificarea HG care cuprinde contractul cadru pentru a ne asigura că pacienții își pot primi medicamentele iar medici pot raporta. Există niște limitări în contract pe care s-ar putea să trebuiască să le relaxăm dacă sistemul informatic pe care l-am pus la dispoziția spitalelor, a medicilor de familie și a farmaciilor nu funcționează. Dacă statul are o problemă informatică, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să rămână fără medicamente sau spitalele fără să poată să deconteze servicii", a arătat ministrul.

Sistemul informatic al cardului național de sănătate este nefuncțional începând de luni.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

4 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei