Vladimir Putin vizitează Crimeea, Kievul protestează

Vladimir Putin vizitează Crimeea, Kievul protestează

Președintele rus Vladimir Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, o vizită denunțată imediat de către Kiev drept "o încălcare a suveranității" Ucrainei, informează AFP.

În Crimeea, Putin a vizitat faimoasa tabără pentru tineri, Artek, situată pe malul Mării Negre, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

"Nu cu mult timp în urmă, Artek trăia timpuri destul de dificile. Dar acum este pe cale să renască și renaște ca tabără internațională de vacanțe", a declarat Putin, într-un discurs rostit în fața tinerilor aflați în tabără.

După dezmembrarea URSS în 1991, Artek a rămas, la fel ca și Crimeea, în componența Ucrainei independente, primind copii ucraineni, iar în 2009 se afla în pragul falimentului. În 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, tabăra și-a redeschis porțile, după ce a fost renovată.

Creată în 1925 la ideea lui Lenin, Artek a funcționat mai întâi ca un sanatoriu pentru copii bolnavi de tuberculoză, devenind cu timpul un reper al epocii sovietice, primind pionieri, organizația tineretului comunist din care făceau parte copii cu vârste între 10 și 14 ani. Tabăra primea și copii din alte țări, îndeosebi din statele comuniste.

Ministerul de Externe ucrainean a denunțat vizita președintelui rus, care s-a deplasat de mai multe ori în Crimeea după anexarea peninsulei. "Partea ucraineană consideră această vizită (...) o încălcare grosolană a suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei", a scris MAE de la Kiev într-un comunicat citat de agenția rusă TASS, potrivit AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Grindeanu, pe șantierul podului peste Dunăre după ce a aflat că lucrarea ar putea întârzia cu câțiva ani

3 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

4 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

5 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”