Voi ați citit ce spune jegul ăsta despre desființarea Secției Speciale PSD?/E ăla pe care l-au prins procurorii la poarta spitalului de psihiatrie!

Voi ați citit ce spune jegul ăsta despre desființarea Secției Speciale PSD?/E ăla pe care l-au prins procurorii la poarta spitalului de psihiatrie!

Voi ați citit ce spune jegul ăsta despre desființarea Secției Speciale PSD?/E ăla pe care l-au prins procurorii la poarta spitalului de psihiatrie!

Liderul senatorilor liberali Virgil Guran, a declarat că desfiinţarea controversatei secţii speciale moşite de PSD nu este o urgenţă, iar varianta UDMR ca dosarele magistraţilor să fie anchetate de o secţie din cadrul Parchetului General, "are multe elemente logice".

Poziţia lui Guran intră în contradicţie totală cu cea a lui Stelian Ion, a USR-PLUS şi a unora dintre liberali care arată că dacă dosarele magistraţilor, în loc să fie instrumentate de DIICOT, DNA sau Parchetul General, în funcţie de tipologia infracţiunii ar merge la o singură secţie, practic am avea o nouă SIIJ cu alt nume.

Redăm declaraţiile date de Guran la Digi24 şi preluate de Podu l.

Moderatoare: Cum vor vota senatorii PNL în cazul amendamentului propus de către UDMR? Întrebarea vine în contextul în care de această dată blocajul în coaliţie apare din disensiunile dintre USR PLUS şi UDMR.

Virgil Guran: Noi o să analizăm care este poziţia noastră în momentul în care se ajunge la o înţelegere între UDMR şi USR. Din punctul nostru de vedere este clar şi am văzut că şi UDMR este de acord cu desfiinţarea SIIJ, atâta doar că au venit cu un amendament care sincer să fiu are multe elemente logice în ceea ce prezintă, dar trebuie să analizăm acest lucru împreună. Am auzit că ar periclita activitatea coaliţiei acest lucru. Nici vorbă. Nu se discută despre ruperea coaliţiei. E o discuţie absolut normală într-o coaliţie, fiecare vine cu argumente şi se va ajunge la o soluţie. Să vă mai spun ceva, nu ştiu de unde este scoasă că e o urgenţă foarte mare desfiinţarea SIIJ. Eu cred că urgenţă foarte mare este ce facem cu economia, cu horeca, cu spitalele, cu pandemia.

Moderatoare: Când spuneţi că nu e o urgenţă foarte mare desfiinţarea SIIJ ar putea apărea reacţii potrivit cărora PNL nu îşi doreşte desfiinţarea SIIJ, deşi şi-a asumat acest lucru în campania electorală, deşi în declaraţiile publice liderii PNL au spus că aşteaptă poziţia Comisiei de la Veneţia, iar apoi vor trece la fapte. Comisia de la Veneţia a recomandat desfiinţarea SIIJ. Deci vă rog să lămuriţi acest lucru. Nu vi se pare o prioritate?

Virgil Guran: Am lămurit-o foarte clar că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar s-a pus problema în media, inclusiv la dvs., că este o urgenţă de zile. Nu văd de ce e o urgenţă de zile. Este programul nostru, respectăm ceea ce am trecut, dar în programul nostru sunt multe lucruri care reprezintă priorităţi zero pentru România. Ne ocupăm de ele, le luăm pe rând, le rezolvăm, deci nu văd de ce atâta agitaţie. Nu am spus niciodată că nu suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar în acelaşi timp trebuie văzut acel organism care înlocuieşte SIIJ, căci trebuie să garanteze o justiţie foarte corectă. (...) Ştiţi cum se pune problema? Domne' se desfiinţează SIIJ. Le dă puterea totală în mâna unor procurori sau se duce către Parchetul General unde nu este aşa o tangenţă totală cu tot ceea ce înseamnă justiţie în România. Înţelegeţi? Cam aşa au pus cei de la UDMR problema. Vă spun ceva, dar aici e părere personală. Eu cred că cei de la UDMR au dreptate aici. Cu alte cuvinte se poate întâmpla ca un judecător care nu dă o sentinţă exact cum spune procurorul, că aşa a gândit procurorul, să fie chemat frumos la DNA şi scuturat, pe când la Parchetul General nu are tangenţă, competenţă să meargă la orice instanţă să vadă care e situaţia cu anumite speţe. Nu rezolvă PG speţele în toată ţara, la orice nivel şi aşa mai departe, pe când DNA are competenţă oriunde. S-a vehiculat înainte ca unii procurori şi din păcate s-a şi demonstrat acest lucru pe la Portocală că au existat anumite abuzuri. Ei, cei de la UDMR au ridicat această problemă. PNL, repet, e de acord cu desfiinţarea SIIJ şi vom vota fără probleme, dar când se ajunge cu o concluzie la amendamentul ridicat de UDMR care, vă repet, în spiritul democraţiei şi al justiţiei, are elemente logice.

Merită reamintit că şi senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat pe 16 martie, la Digi 24, că susţine varianta UDMR prin care ar fi creată un fel de nouă Secţie Specială, dar în cadrul Parchetului General.

"Este o propunere care nu este surprinzătoare, poziţia mea de avocat este apropiată de propunerea UDMR, desfiinţarea Secţiei Speciale este o prevedere a foii de parcurs pe care PNL şi-a asumat-o. Însă, ulterior desfiinţării, trebuie să stabileşti ce faci cu cele câteva mii de dosare care există. În momentul când faci această analiză, n-ai cum să nu-ţi aminteşti de o epocă nu de mult trecută, când, pe rolul unei secţii din cadrul DNA, erau câteva mii de dosare, practic aproape toţi judecătorii aveau dosare, şi ne găseam în situaţia în care DNA era jucător în procesul pe care-l arbitra în care dădea soluţia un judecător şi, totodată, era decident în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a unei persoane care avea o plângere sau avea un dosar creat pe autosesizare. Din punctul ăsta de vedere, magistraţii judecători sunt nemulţumiţi şi s-au exprimat în sensul ăsta, într-o majoritate covârşitoare, că, pentru echilibrul justiţiei şi pentru a elimina orice posibilitate de a influenţa decizia judecătorească, ar fi bine ca DNA să nu poate în acelaşi timp să fie şi parte într-un dosar pe care-l judecă un judecător şi să şi aibă şi dosarul judecătorului respectiv", a declarat Fenechiu

Reamintim că desfiinţarea SIIJ a fost una din promisiunile de căpătâi ale PNL şi USR-PLUS în campania electorală, este prinsă în programul de guvernare sunt în programul de guvernare agreat inclusiv de UDMR, iar foruri internaţionale precum Comisia de la Veneţia au recomandat de asemenea ca secţia să fie demantelată.

În prezent, la nivel declarativ, toate partidele la putere sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, însă UDMR-ul nu vrea sub nicio formă ca DNA să aibă din nou competenţe în anchetarea magistraţilor. Potrivit ministrului Justiţiei, acest lucru este de neacceptat. Ministrul a mai subliniat recent, într-un interviu acordat Epoch Times, că dacă se acceptă ideea ca magistraţii să nu fie anchetaţi de DNA, acest lucru nu doar că e un vot de blam, ci creează şi un precedent periculos:

"A trimite toate dosarele către altă structură înseamnă amputarea competenţei DNA, înseamnă un vot de blam dat DNA. Nu se poate accepta aşa ceva, a spus-o şi Comisia de la Veneţia că, insist, magistraţii să nu aibă încredere în acest Parchet, altfel se va naşte o întreagă discuţie din asta. Vor spune şi alţii: 'Dacă magistraţii nu au încredere să fie anchetaţi de DNA, noi de ce să fim?', vor spune unii primari, preşedinţi de de consilii Judeţene", a punctat ministrul.

Liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a scăpat de arest cu diagnostic psihiatric de internare

Liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, fost militar și om de afaceri, are un trecut controversat, el scăpând de o cerere de arestare după ce a anunțat instanța că este internat la un spital de psihiatrie - documentele trimise tribunalului fiind publice.

În anul 2000, Guran a fost trimis în judecată alături de patru complici, sub acuzația de evaziune fiscală. În anul 2003 a fost achitat în primă instanță, dar statul a făcut apel și în 2006 s-a rejudecat şi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fals, fals intelectual şi evaziune fiscală.

Guran a făcut apel la condamnare și, după nu mai puțin de 22 de amânări, a scăpat pentru că faptele s-au prescris.

Liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, suspect de tulburare schizofrenică

Presa a relatat însă că, pentru a scăpa de arestare, în 2000, actualul lider al senatorilor PNL s-a internat la un spital de boli psihice, de la Voila, de unde a plecat cu un certificat medical că ar suferi de astfel de afecțiuni. În plus, tatăl său a dat o declarație în care înştinţează Poliţia Cluj că din motive medicale, fiul lui nu poate da curs citaţiei, fiind internat într-un spital neuropsihiatric, având probleme care necesită tratament, a relatat Actualitatea Prahoveană.

Pe Foaia de observație clinică se arată că “diagnosticul de trimitere“ la spitalul din Voila este de “tulburare schizoformă“. El a stat la acest spital între 30 iunie 2000 și 7 iulie 2000.

Guran a declarat, pentru Newsweek România , că nu are “certificat medical“.

Guran a ocupat funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial 982/5 decembrie 2019. El a fost demis, la 8 decembrie 2020, de premierul interimar Nicolae Ciucă.

Acum el este liderul senatorilor PNL.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria