Voi vedeți ce spune Corina Crețu despre ce se întâmplă în Guvern?

Voi vedeți ce spune Corina Crețu despre ce se întâmplă în Guvern?

Pe 26 mai e vorba de a fi european sau anti-european. E vorba de a fi pro-Europa sau anti-Europa. Pro Romania este pro-Europa, PSD inseamna anti-Europa, afirma comisarul european Corina Cretu, candidat pe lista Pro Romania pentru europarlamentare.

Intr-un interviu pentru Ziare.com , Corina Cretu a facut dezvaluiri despre relatia cu Liviu Dragnea si Viorica Dancila, despre motivele pentru care a plecat din PSD, dar si despre felul in care PSD ii minte pe romani.

Iata principalele declaratii:

- Pentru exercitiul financiar 2014-2020 rata de absorbtie este de 21%.

- Am negociat pastrarea politicii de coeziune si am obtinut un buget de 373 de mld de euro pentru 2021-2027. Dancila si Dragnea nici nu stiau cat a primit Romania.

- Daca ne-am bate ca tara, as putea deveni vicepresedintele CE.

- Eu nu am tradat partidul, PSD si-a tradat alegatorii, de aceea am trecut la Pro Romania.

- Doamna Dancila nu mi-a raspuns la scrisorile referitoare la spitalele regionale. Alte tari nu-si permit.

- Ministrii nu au curajul de a lua o decizie politica pe loc.

- Primarii sunt mintiti ca nu mai sunt fonduri europene.

- Artizanul aderarii la NATO, Ioan Mircea Pascu, a fost aruncat ca la fier vechi fara nicio explicatie.

- Dupa 10 august, mi-a fost evident ca nu mai am ce cauta in acest partid.

- E o lipsa de coordonare in interiorul guvernului, lipsa de dialog cu autoritatile locale.

- Am privit cu groaza cum se degradeaza imaginea noastra in ochii lor. Si am pornit de foarte sus.

- Nu cred ca vom primi un portofoliu cu buget important.

- Daca se promulga modificarea Codurilor penale se va activa art 7.

- Asupra dnei Dancila se fac presiuni care depasesc chiar asteptarile domniei sale. Percep o anumita emancipare a dansei, pe care o salut.

De ce candidati din nou pentru un loc de eurodeputat? Al catelea?

Am avut un mandat si jumatate pentru ca in 2014 am fost numita comisar european. Ca vicepresedinte al PE, al comisiei de ajutor umanitar, de dezvoltare si acum comisar regional, am lucrat pentru Romania si imi doresc sa lucrez in continuare pentru Romania si romani.

Este falsa ideea de a schimba tot timpul oamenii de la Bruxelles. Reputatia se castiga destul de greu acolo, e nevoie de ani sa iti faci aliati, prieteni.

Nu poti lupta pentru Romania batand cu pumnul in masa pe ideea ca suntem romani si ni se cuvine. Orice lucru se negociaza. Si prin negociere am obtinut ridicarea restrictiilor pe piata muncii, am obtinut semnarea acordului de asociere UE - Republica Moldova.

Ce ati facut pentru Romania in mandatul de comisar european?

Eu cred ca am avut un mandat bun, am ajutat cele 28 de state membre cat am putut. Cu Romania am incheiat cu succes Programul operational 2007- 2014, intr-un moment in care nimeni nu spera sa se ajunga la o rata de absorbtie de peste 90%.

In acest ciclu financiar am tras semnale de alarma privind ritmul lent de absorbtie. Am fost invitata in multe tari sa inaugurez proiecte importante si ma durea sufletul sa vad ca in Romania nu ca nu eram invitata, dar nici nu prea exista proiecte si nu se fac plati.

Unde suntem acum cu absorbtia in mod real?

Pentru exercitiul financiar 2014-2020, rata de absorbtie este de 21%. Dna Rovana Plumb spune 28%, dar asta cu tot cu agricultura, unde sunt plati directe. Dar pe fondurile de care raspund eu - 21%. Aproape 80% din bani nu s-au cheltuit asadar.

Cea mai mare satisfactie a mea este ca am negociat bugetul pentru perioada 2021-2027. Plecarea UK insemna scaderea bugetului UE cu 10%. Am negociat greu cu tarile net contributoare pentru a pastra politica de coeziune si am obtinut 373 de mld de euro pentru 2021-2027.

Suma inca nu a fost aprobata si mi-e teama ca la negocierile care vor fi reluate in septembrie sa nu fie pus sub semnul intrebarii modul de calcul, care acum favorizeaza tarile mai dezavantajate.

Sunt mandra ca in propunerea comisiei, politica de coeziune are cea mai mare alocare din istoria UE, pentru prima data chiar mai mare decat agricultura.

Romania trebuie sa foloseasca sansele pentru ca nu se stie cat va dura. Sa vedem cine vine comisar european. Daca vine dintr-o tara net contributoare, care primeste, de exemplu, 12 euro pe cap de locuitor din fonduri europene, cum sa explice acasa ca trebuie sa mareasca contributia la buget pentru ca ea sa mearga intr-o tara care primeste 400 de euro pe cap de locuitor si de unde sunt reportaje despre irosirea banilor europeni? Pe de alta parte, nu se stie cat va mai dura politica de coeziune.

Nimeni nu se astepta ca Romania sa aiba o crestere de buget. In acea seara i-am sunat si pe Viorica, si pe dl Dragnea si le-am spus ca am primit multumiri de la toate celelalte tari care au primit bani in plus si "le-am multumit" pentru cuvintele lor nespuse.

Si ce v-au raspuns?

Ca nu i-a informat nimeni.

Adica dna Dancila si dl Dragnea nu stiau cati bani au fost alocati Romaniei? Nu au stat cu sufletul la gura in asteptarea acestei informatii?

Nu, nu stiau.

V-ati dori inca un mandat de comisar?

Cine nu si-ar dori? Daca l-as avea, as putea fi vicepresedinte al CE. Daca ne-am bate ca tara, am putea obtine asta. Eu imi doresc sa imi folosesc cunostintele de pe pozitia pe care voi fi pentru ca stiu politica europeana.

As vrea sa urmaresc in continuare proiectele pe care le-am lansat, legat de spitalele regionale si autostrazi.

Am primit o scrisoare anonima din ministerul Fondurilor europene in care mi se spunea ca unii oameni se roaga sa plec, pentru ca viitorul comisar sigur nu va mai urmari in detaliu tot ce se intampla, cum nu urmaream nici eu proiectele de suflet pentru alte tari.

Este foarte trist. Pentru mine, sa fii patriot inseamna sa tragi de maneca, sa nu ratezi sanse. Iar politica regionala nu are culoare politica, am lucrat bine si cu dl. Siegfried Muresan, si cu dl. Buda.

Ma uitam zilele trecute la o reclama a PSD despre inaugurarea cu fast a unor proiecte de apa si canalizare din Vrancea fara sa se mentioneze ca pentru ele CE a dat, sub semnatura mea, 300 de milioane de euro.

Cum ati ajuns sa va rupeti de PSD?

Eu nu m-am rupt de PSD, eu m-am rupt de conducerea actuala a PSD, iar PSD s-a rupt cu buna stiinta de familia social democrata europeana. Eu nu m-am schimbat, poate m-am mai deschis la minte, am mai invatat lucruri, ceea ce as fi asteptat si de la colegii mei. A fi om politic nu inseamna sa fii loial unor interese de grup, ci oamenilor.

In campania din 2015 am condus lista PSD si am castigat vorbind oamenilor despre autostrada Transilvania, despre nevoia de a lega regiunile istorice, de a imbunatati sistemul sanitar, despre realizarile guvernului Ponta.

Si in ultimii ani am trait chiar o drama interioara: cum sa merg mai departe cu oamenii acestia, in acest haos generalizat? Semnalele de alarma pe care le-am tras mi-au adus atacuri politice si personale. Le-am spus: atacati-ma, dar haideti sa facem!

Cand spun "Corina Cretu nu ne-a ajutat cu nimic" jignesc sute de oameni, de experti care au fost si sunt inca pe teren pentru a ajuta administratiile locale, guvernul, ministerele. Ca le place sau nu, Corina Cretu inseamana DG Regio.

Eu nu am tradat partidul, PSD si-a tradat alegatorii, de aceea am trecut la Pro Romania. Si sper ca pe 26 mai, alegatorii sa-i voteze pe cei care au luptat pentru romani si Romania, nu pe cei care au lucrat pentru interese de grup.

Ati spus de spitalele regionale. Care spitale regionale?

Cu guvernul Ponta, in 2015 am semnat pentru spitalele regionale. In prima zi de mandat a ministrului Vlad Voiculescu l-am intrebat ce facem cu ele, pentru ca nu existau nici macar amplasamentele. Si in 2 zile am organizat o intalnire intre BM, BEI si CE. Au decis sa faca studiul de fezabilitate cu BEI.

S-au stabilit amplasamentele si de doi ani nu s-a mai miscat nimic, iar acum sunt informata ca studiul de fezabilitate e gata doar pentru Iasi. Ar putea fi trimis la CE spre analiza, dar probabil vor sa le trimita la pachet, se asteapta Clujul, iar Craiova e cel mai intarziat.

Daca in 4 ani de zile au stabilit amplasamentele si au facut studiile de fezabilitate, cand vor mai avea timp fizic pentru licitatii, constructii. Banii pot fi cheltuiti pana in 2023?

N-ati intrebat?

Am scrisori adresate dnei Dancila la care nu am primit raspuns.

Premierul Romaniei nu v-a raspuns la scrisori despre spitale regionale?

Am multe scrisori ramase fara raspuns. Numai in Romania am patit asta, in alte tari nu-si permit asa ceva.

Colegii mei sunt uluiti. Ei au propus sa intrebam in scris cum procedam cu cele 300 de milioane de euro pastrate pentru cele trei spitale regionale. Sunt informatii contradictorii pe care le primim din presa despre ele.

Deci am trimis scrisoare cu intrebari in martie anul trecut, in octombrie mi s-a spus ca vor lua o decizie. Colegii mei asteapta in continuare raspunsurile. In martie anul acesta, colegii mi-au spus sa mai scriem o data dnei Dancila. In CC erau trecuti ministrii Sanatatii, al Fondurilor Europene, al Dezvoltarii regionale.

Si?

Sunt ocupati cu altele si nu au reusit sa explice. M-au amenintat la televizor ca vor veni cu cifrele. Nu am nevoie. Am nevoie doar sa trimita o scrisoare la DG Regio in care sa explice cum vor sa procedeze cu banii pentru a nu-i pierde.

Orice ziarist poate cere din arhiva guvernului toate scrisorile mele. Mi-am dat seama ca nu pot doar pe vorbe si trebuie sa ramana in memoria institutionala ce am facut.

Am trimis scrisori pe toate domeniile, am spus unde sunt intarzierile, ce credem noi ca trebuie facut.

De ce nu se absorb bani mai ales in domeniile deficitare precum Transporturile sau Sanatatea? Prostie sau rea credinta? Pentru ca sunt mai strict urmariti si nu pot fi pradati asa usor?

Am vazut ca e una dintre explicatiile care se pot da. Eu cred ca nu se fac din timp proiecte mature, nu se urmaresc. De exemplu, pentru Autostrada Unirii au negat toate studiile de fezabilitate, pe care s-au cheltuit bani, si acum au venit la studiul de acum 10 ani.

Se vor depune proiecte mici pentru ca exista dorinta de a-i multumi pe toti.

I-am spus fostului ministru al Transporturilor ca avem bani pentru infrastructra mare si i-am propus sa solicite ca studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii - Targu Mures, Iasi, Ungheni, sa fie facut pe fonduri europene in aceasta perioada de programare, iar constructia efectiva sa fie din 2021. Ar fi fost un simbol extraordinar de Centenar si orice guvern s-ar fi simtit dator sa continue proiectul.

Si?

Chiar daca erau ministri plini in functie, nu avea nimeni curajul de a lua o decizie politica pe loc, ceea ce nu mi s-a intamplat in alte tari. Toti spuneau ca vor reveni, dupa ce se consulta desi erau chestiuni tehnice, in beneficiul tarii.

Eu nu sunt negativista si nu spun ca nu exista si realizari. Le-am vazut si pe ele, dar se si rateaza sanse extraordinare.

S-a creat ideea ca noi, la CE, nu dorim. Dimpotriva, CE a facut tot ce a putut si CE are tot interesul ca Romania sa se dezvolte. Vad la televizor ca ar fi o conspiratie mondiala impotriva Romaniei.

Este un discurs care se refera la dublul standard in sens larg. De la chestiunea alimentelor pana la faptul ca nu suntem admisi in Schengen desi indeplinim standardele impuse altor tari. Nu exista acest dublu standard in raport cu Romania?

In chestiunea Schengen, problema este de credibilitate a guvernantilor romani, care nu demonstreaza ca isi asuma valorile europene si ca vor sa lupte impotriva coruptiei. Eu cred ca si in Bucuresti exista un dublu standard.

In ceea ce priveste alimentele avem un discurs de Ev Mediu: CE otraveste populatia Romaniei. Directivele europene au fost modificate si furnizarea de alimente de la aceeasi marca, dar cu ingrediente diferite si de calitati diferite, devine practica comerciala neloiala si va fi amendata.

Dar si guvernul ar trebui sa ia mai multe masuri pentru promovarea produselor autohtone, sa le faciliteze intrarea pe piata, pentru ca suntem intr-o competitie deschisa.

Ar trebui sa ne gandim si noi in ce masura ne asumam obligatiile asumate prin Tratat, nu numai sa ne clamam drepturile.

Autoritatile locale sunt mai sprintene la fonduri europene decat cele centrale?

Autoritatile locale sunt nemultumite de modul de alocare a fondurilor. Spre deosebire de celelalte 27 de tari, oganizarea administrativ teritoriala a Romaniei ingreuneaza mult absorbtia.

De aceea sprijin nu doar simplificarea radicala, ci si alocarea a cel putin 10% din bani direct oraselor.

Am vazut ca exista dorinta Consiliilor Judetene Iasi, Dolj si Cluj sa se angajeze sa faca spitalele regionale ele, nu ministerul. Eu as semna si maine solicitarea, cu conditia ca ea sa vina. Programul operational se poate schimba doar daca exista solicitarea. Pentru mine, important e ca banii sa fie folositi.

A fost o mare reticenta de a folosi bani europeni pentru achizitionarea de ambulante si aparatura pentru dezastre naturale. A durat mult pana cand au decis sa schimbe Programul operational, dar pana la urma, 600 de milioane de euro s-au dus pentru parcul de ambulante si asemenea aparate in toata tara.

Programul care merge cel mai bine in Romania este cel pentru IMM-uri si am dublat suma, pentru ca solicitarile sunt de 8 ori mai multe decat banii disponibili.

Deci nivelul mic se misca foarte bine si cu cat urcam spre proiecte mai mari....

...creste birocratia. Romania este printre tarile care adauga cele mai multe conditionalitati fata de regulamentele europene. Iar beneficiarilor si populatiei le este vanduta ideea ca de vina sunt regulamentele europene, ca nu ne lasa Bruxelles-ul.

Cand guvernul nu considera important sa introduca apa si canalizare in comune sub 2000 de locuitori, le spunea tuturor ca CE nu vrea sa investeasca in asemenea comune. Dimpotriva, politica CE este sa investeasca in zonele cele mai sarace si vulnerabile.

Sunt uluita dupa discutii cu primarii, carora li se spune ca nu mai sunt bani pentru aceasta perioada financiara. Au ramas 40%. De ce le spui primarilor ca nu mai sunt bani?

Ca argument in discursul antieuropean?

Ati vazut ca familia noastra politica, a social democratilor europeni, a inghetat relatiile cu PSD. Liderii socialisti s-au reunit la Sibiu fara sa-i invite pe conducatorii PSD. Si asta din cauza felului in care PSD se raporteaza la UE. Atacuri, jigniri, au fost dati in judecata la Bucuresti.

Auzeam la televizor pe doamna care si-a vazut visul de a fi prima pe lista cum tipa "noi am bagat Romania in UE si NATO". Unde era dansa atunci? In NATO Romania a intrat pe timpul lui Ion Iliescu si al lui Adrian Nastase. Tot in timpul lor s-au incheiat negocierile de aderare la UE.

Il mai baga cineva in seama pe Vasile Puscas, care a incheiat toate capitolele de negociere? Artizanul aderarii la NATO, Ioan Mircea Pascu, a fost aruncat ca la fier vechi fara nicio explicatie. Eu am avut privilegiul sa asist la munca acestor oameni si sa fiu o rotita in organizarea vizitei la Bucuresti a presedintelui Bush.

Asistam la o "depesedizare" a PSD?

Acest partid nu mai are nimic de-a face cu valorile social democratiei si s-a indepartat de problemele oamenilor. De mai multa vreme i-am spus dlui Ponta ca vreau sa-mi caut un loc in institutiile europene, iar dupa 10 august, mi-a fost evident ca nu mai am ce cauta in acest partid.

Dl Dragnea spune ca nu l-am cautat. L-am cautat, insa unui comisar european nu-i raspundeau decat secretarele. Erau probleme de rezolvat.

Am adus in unitatea din Romania cei mai buni specialisti, aveam lunar sedinte si imi spuneau ca expertii din ministere nu-si asuma, asa cum nici ministrii nu-si asumau, ne acuzau ca bagam bete in roate.

La raportul de tara am intrebat-o pe Rovana cand primim raspuns privind spitalele regionale. Mi-a spus: "nu intra in subordinea mea". Cum poate spune ministrul Transporturilor enormitatea ca proiectul autostrazii Moldova e depus la CE de un an? "Nu e in subordinea mea".

E o lipsa de coordonare in interiorul guvernului, lipsa de dialog cu autoritatile locale, ceea ce dauneaza Romaniei. Si sa nu-mi spuneti ca vreunul dintre ei se gandeste la problemele cetateanului de rand.

Pro Romania trebuie sa devina vocea celor multi. Reprezentam adevarata stanga romaneasca, social democratia europeana.

Ati vorbit despre atacurile la adresa oficialilor europeni. Cum le percepeau?

Erau siderati, iar la un moment dat nici nu mai urmareau. Nimeni nu si-a imaginat ca se va ajunge la asa ceva. Am privit cu durere toate acestea.

Va era jena?

M-am simtit prost de foarte multe ori. Am privit cu groaza cum se degradeaza imaginea noastra in ochii lor. Si am pornit de foarte sus. Romania nu ar fi preluat niciodata un portofoliu ca acesta, cu un buget atat de mare, dupa ce a avut Agricultura, alt protofoliu foarte mare, daca nu avea prestigiu.

Viitorul portofoliu ar putea fi nesemnificativ?

Nu cred ca va fi un portofoliu cu buget important.

Ati vazut ce atacata am fost cand am aratat ca garantia pentru tineri a fost cheltuita sub 1%, acum a ajuns la 2%. Ea inseamna ajutor pentru angajarea tinerilor intre 19 si 24 de ani, pentru burse, pentru posibilitatea sa se muleze pe cerintele pietii. Slovenia a cheltuit aproape 99% din aceasta garantie.

Tinerii pleaca din tara si nu folosim acesti bani pentru care am luptat in PE.

Avem cladiri facute din fonduri de dezvolare regionala, dar pentru care nu s-a prevazut si calificarea personalului. Au fost inaugurate cu fast si stau nefolsite: bursa de peste, case pentru batrani pentru care comuna nu are bani sa angajeze personal. Lipsa de coordonare frapanta.

Cat suntem de aproape de activarea art 7?

Daca dna premier se va tine tare si daca dl presedinte nu va promulga modificarile Codurilor penale, nu exista pericolul. S-a discutat in Colegiul comisarilor. Cand s-ar promulga, se va suspenda MCV si se va activa art 7.

Sunt neinformati cei la Bruxelles?

Niciun raport de tara nu se face fara ca expertii sa vina pe teren si sa aiba discutii in tara.

Credeti ca ruptura intre dl Dragnea si dna Dancila e reala?

Cred ca asupra dansei se fac presiuni care depasesc chiar asteptarile domniei sale. Percep o anumita emancipare a dansei, pe care o salut. Asa cum salut absenta doamnei Dancila de la mitingul de la Iasi. E cea mai neinspirata ideea sau facuta special ca in ziua cand ai Consiliu european in Romania sa faci un miting antieuropean in alta regiune istorica. Asta ne divizeaza si mai mult.

Interesul meu major e ca Romania sa ramana la fel ca titlul cartii mele din 2009, "Romania europeana".

Isi poate permite Romania alt drum decat cel european si euroatlantic? Romania nu va putea pogresa fara aliati, ceva trebuie schimbat si sta in puterea noastra in 26 mai.

Eu am mari sperante in cei nascuti dupa 2000. Acesti copii la primul vot trebuie sa inteleaga ca in 26 mai voteaza pentru viata lor. Nici macar nu e vorba despre ideologie, e vorba de a fi european sau anti-european. E vorba de a fi pro-Europa sau anti-Europa. Pro Romania este pro-Europa, PSD inseamna anti-Europa. 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /