Voiculescu: Dragnea fie minte cu privire la prețul medicamentelor, fie nu pricepe

Voiculescu: Dragnea fie minte cu privire la prețul medicamentelor, fie nu pricepe

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, "fie minte, fie nu pricepe" cu privire la declarațiile făcute luni, de la tribuna Parlamentului, cu privire la amânarea de către Guvern a unei măsuri care ar micșora prețul medicamentelor.

"Minciunile emise astăzi în Parlament de liderul unui important partid politic sunt tare gogonate. Iată de ce: 1. Nici pomeneală ca românii să plătească în prezent prețuri mai mari la medicamente. Domnul Dragnea fie minte, fie nu pricepe. Orice pacient poate alege în continuare între mai multe variante ale aceluiași medicament. Ca să folosesc o comparație ușor de înțeles: mergem la piață să cumpărăm mere. Prima tarabă, cea de lângă intrare, le vinde cu 8 lei pentru că are cea mai bine poziționată tarabă. A doua tarabă, mai la mijloc, le dă cu 5 lei. Iar ultima tarabă le vinde cu 4 lei. Merele sunt de același soi și culoare și noi avem libertatea să cumpărăm de la ce tarabă dorim", afirmă Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că statul compensează în prezent integral medicamentele mai ieftine și parțiale pe cele mai scumpe, având în vedere riscul ca "băieții deștepți" din distribuția de medicamente să cumpere toate produsele la prețuri mici din România și să le revândă apoi în afara țării, urmărind profitul.

"Ordinul la care s-a referit domnul Dragnea îl obligă doar pe vânzătorul de la prima tarabă să scadă prețul. În ciuda dezinformărilor domnului Dragnea și ale amicilor dânsului, cumpărătorul (pacientul) are posibilitatea în continuare să cumpere mere și de la celelalte tarabe. În prezent, statul compensează integral merele de la tarabele cele mai ieftine și parțial merele cele mai scumpe. 2. Ce s-ar întâmpla dacă pofta domnului Dragnea și a sfătuitorilor dânsului ar deveni realitate așa, în grabă, fără nicio analiză serioasă? Băieții deștepți care se ocupă de distribuție vor cumpăra toate merele cu 5 lei și le vor duce la vânzare în altă piață, prin Germania sau Anglia, unde le vor da cu 8 lei. Diferența de preț le intră lor în buzunar. În piața farma asta fac distribuitorii care se ocupă cu exportul paralel de medicamente, fenomen semnificativ în România și în creștere în ultimii ani", argumentează ministrul Voiculescu.

El adaugă că pacienții români sunt direct afectați prin faptul că multe medicamente din piață dispar, fiind duse de distribuitori la vânzare pe piețe unde obțin prețuri mai mari.

"3. De ce este asta important pentru pacienții români? Pentru că așa dispar multe medicamente din piață. Există medicamente pentru care peste o treime din cantitatea intrată în România nu mai ajunge la pacient, ci este preluată direct de distribuitori și trimisă la vânzare în străinătate. Domnul Dragnea fie face lobby de la tribuna Parlamentului pentru trimiterea în străinătate a medicamentelor care ar trebui să ajungă la pacienții români, fie nu pricepe nimic. Refuz să iau decizii atât de importante pentru pacienții români sub presiunea dezinformărilor emise, regretabil, de liderul unui important partid parlamentar. De aceea lucrăm la un proiect consistent care să elimine orice pericol prin care pacienții români ar putea rămâne fără medicamente. Astfel de crize au fost frecvente în anii trecuți și nu vreau să mai trecem prin așa ceva. Și eu doresc să avem medicamente cât mai ieftine. Dar spre deosebire de domnul Dragnea și sfătuitorii dânsului, voi face tot ce îmi sta în puteri ca aceste medicamente să rămână în România pentru români", afirmă ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, ministerul lucrează împreună cu "cei mai buni experți europeni" pentru aplicarea unor soluții, iar acestea vor fi finalizate până la sfârșitul lunii viitoare.

"Desigur că sunt mari interese financiare în joc. Profiturile obținute din scoaterea medicamentelor din România și vinderea lor în alte țări sunt consistente, dupa cum a constatat și Consiliul Concurenței. Organizațiile de pacienți se plâng de mult de problemele create de exporturile paralele. Lucrăm alături de cei mai buni experți europeni la soluții, iar până la sfârșitul lunii octombrie acestea vor fi finalizate", evidențiază Voiculescu.

De asemenea, el mai afirmă că nu este intimidat de campania de presă care îl vizează. "La final am un mesaj direct pentru domnul Dragnea: nu sunt deloc intimidat de campania de calomnii a cărei ținta sunt și care este declanșată de tabloidele și televiziunile apropiate de actuali și foști membri PSD. Știți de ce nu mă sperie? Pentru că 5 ani de zile, împreună cu câteva sute de oameni care nu erau șefi de partid, am adus acasă, în România, medicamentele care lipseau pacienților. Și pe lângă problemele prin care treceau ei, orice calomnie sau defăimare este mărunțiș", mai spune ministrul Sănătății.

Liviu Dragnea i-a cerut, în discursul ținut luni la Parlament, premierului Dacian Cioloș să dispună ca ordinul care permite micșorarea prețului la medicamente să fie emis imediat și a acuzat Ministerul Sănătății că apără interesul companiilor farmaceutice în dauna poporului român.

"Vedem, de asemenea, eșecul dumneavoastră într-un domeniu foarte grav — la sutele de mii de români care plătesc prețuri mai mari la medicamente pentru că ministrul Sănătății din guvernul pe care îl conduceți amână o măsură care ar micșora prețul medicamentelor. Domnule prim-ministru, și eu și dumneavoastră știm că acea măsură nu este pe placul marilor producători de medicamente, dar este foarte așteptată de românii care sunt nevoiți să aleagă între hrană și medicament. Ministerul Sănătății apără interesul companiilor farmaceutice în dauna poporului român. Practic, acest minister a ales să sprijine și să ofere mai multe venituri celor care au deja foarte multe, negândindu-se că trebuie ajutați românii din clasa mijlocie și românii care, din păcate, uneori nu au ce mânca. Domnule prim-ministru, vă cer foarte ferm să dispuneți ca imediat ordinul care permite micșorarea prețului la medicamente să fie emis imediat", a spus Dragnea.

AGERPRES / (AS — autor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

2 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Așa o fi?

5 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD