Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România în primele opt ale anului (INS)

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România în primele opt ale anului (INS)

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România cu 2,7%, în primele opt luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2020, datorită majorării înregistrate la clădirile noi, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.

În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.

Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.

În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).

Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).

Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...