„Vrăjitoarea“ ucraineană explică de ce ține cu dinții de Bahmut: „Îi extenuăm moral și psihologic!“

„Vrăjitoarea“ ucraineană explică de ce ține cu dinții de Bahmut: „Îi extenuăm moral și psihologic!“

Locotenentul Olga Bigar, cunoscută sub indicativul „Vrăjitoarea”, a explicat de ce Ucraina este atât de hotărâtă să se agațe de orașul asediat Bahmut și de ce este el atât de crucial, în condițiile în care forțele rusești dețin acum majoritatea orașului, notează Insider.

Olga Bigar foto Instagram / Oleg Palchyk

Olga Bigar foto Instagram / Oleg Palchyk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a confruntat cu întrebări dacă Ucraina poate - sau chiar ar trebui - să încerce să păstreze orașul.

Unii soldați au arătat clar dificultatea acestei sarcini.

Dar Olga Bigar, al cărei pluton de mortiere a luptat în Bahmut timp de mai multe luni, este hotărâtă să nu cedeze niciun centimetru.

„Dacă dai Rusiei un vârf de deget, îi încurajezi să taie tot brațul”, a declarat ea pentru Insider. „A da chiar și cel mai mic lucru Rusiei încurajează agresorul. Ei vor veni după mai mult”.

Vorbind cu Insider la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, Bigar, care a câștigat un mare număr de urmăritori pe rețelele de socializare pentru reușitele plutonului ei în Bahmut și nu numai, a descris din perspectiva luptei de ce Bakhmut rămâne atât de important și de ce are nevoie Ucraina pentru a-l păstra.

„Ei nu știu să lupte” în mod inteligent

Ucraina susține de mult timp că lupta pentru Bahmut îi permite Ucrainei să epuizeze forța mult mai mare a Rusiei, un oficial NATO afirmând în martie că Rusia pierde cinci luptători pentru fiecare ucrainean ucis în oraș.

Bigar a mai spus că Ucraina pierde mai puțini luptători acolo.

„Pierderile armatei noastre sunt semnificativ mai mici decât cele ale ocupantului”, a spus ea, pe care le-a atribuit tacticilor superioare. „Avem răniți, dar avem foarte puțini morți în luptă”, a adăugat ea.

Insider nu a putut să confirme independent această evaluare.

Cu toate acestea, luptele au fost dure.

Bigar a spus că în ultimul an au învățat să lucreze punct cu punct, „să tragă doar în posturi de comandă și ținte strategice”.

Rusia consumă muniție pentru că poate - un lux pe care Ucraina nu și-l poate permite, a spus ea. „La fiecare patru focuri de armă pe care le trag orcii, noi putem răspunde la unul - așa că noi contăm foarte bine”, a adăugat ea, folosind o insultă ucraineană comună pentru a descrie soldații ruși.

Acest lucru a accentuat o distincție între cele două forțe, a spus ea, tacticile de artilerie rusești fiind de bază, iar organizarea generală a armatei „de natură feudală”.

Din această cauză, a adăugat ea, „rușii nu știu absolut deloc cum să lupte cu o cantitate mică de muniție”.

O bătălie pe care Bigar a descris-o pentru Insider a exemplificat această disparitate - când plutonul ei de mortiere bine coordonat și plasat strategic, format din 18 soldați, a ținut piept unui val de 70 de luptători ai Grupului Wagner care se îndreptau spre ei în timpul campaniei Rusiei de cucerire a orașului de Anul Nou.

Nu dați Rusiei nimic de sărbătorit

Bigar a declarat că un motiv cheie pentru a rămâne în Bahmut este acela de a priva Rusia de orice victorie simbolică.

Observatorii au remarcat de mult timp că Putin este disperat după o victorie pe care să o promoveze pe plan intern, iar observatorii occidentali au fost vocali în evaluarea lor că Bahmut are o valoare strategică redusă.

„Cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la începutul lunii martie, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi mare rușine o retragere tactică pentru Ucraina.

Dar Bigar a spus că, rămânând acolo, „își distrug condiția morală și psihologică”. În acest fel, a spus ea, „împiedicăm mass-media rusească să se poată lăuda cu victoriile lor”.

„Numărăm fiecare obuz”

Privind în viitor, pentru ca Ucraina să mențină controlul asupra orașului Bahmut va avea nevoie de mai mult decât de curaj și determinare, a spus Bigar.

Ucraina nu își poate permite să irosească echipamente și muniție, a spus ea. Pentru a face o breșă în apărarea terestră bine aprovizionată a Rusiei și pentru a o împinge înapoi, Ucraina are nevoie de muniție de artilerie, a adăugat ea, și de multă muniție.

Acest lucru este cu atât mai complicat cu cât Ucraina luptă cu două standarde diferite de muniție: cele care aparțin armamentului său sovietic și post-sovietic existent și cele folosite în armamentul furnizat de aliații săi occidentali.

Pentru a obține un avantaj, Ucraina are nevoie, de asemenea, de tehnologii radar avansate și de sisteme de război electronic, a adăugat ea.

În prezent, Bahmut este în ruine, iar populația sa de dinainte de război, de 70.000 de locuitori, s-a redus la aproximativ 4.000 de locuitori în luna martie.

Cu toate acestea, pentru Bigar, orașul trebuie să fie ținut, în ciuda oricărui obstacol.

„Aceasta este modalitatea de a opri agresiunea și de a stabiliza situația pe linia frontului”, a spus ea, adăugând: „Noi numărăm fiecare obuz, fiecare mină și fiecare viață umană”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

2 Coreea de Nord și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud

3 Secretul chinezilor pentru o viață lungă și sănătoasă: câtă cafea consumă pe zi pentru a se ține departe de diabet și AVC

4 Șeful spionajului german, semnal de alarmă fără precedent despre Rusia

5 „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră” / Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie