Vrei să-ți atingi obiectivele? Enervează-te! Un nou studiu arată că furia poate fi benefică

Vrei să-ți atingi obiectivele? Enervează-te! Un nou studiu arată că furia poate fi benefică

Deși este adesea percepută ca o emoție negativă, furia poate fi un motivator puternic pentru ca oamenii să atingă obiective provocatoare în viața lor, potrivit unui studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie în „Journal of Personality and Social Psychology”.

Furie. FOTO Shutterstock

Potrivit constatărilor cercetătorilor, furia sporește efortul pentru atingerea unui obiectiv dorit, „rezultând frecvent un succes mai mare".

„Un amestec de emoții, inclusiv negative, duc la cele mai bune rezultate”

Autorul principal l studiului, Heather Lench, PhD, profesor în cadrul departamentului de științe psihologice și ale creierului de la Texas A&M University, subliniază că oamenii cred adesea că o stare de fericire este ideală, iar majoritatea consideră că urmărirea fericirii este un obiectiv major în viață.

Opinia că emoțiile pozitive sunt ideale pentru sănătatea mintală și bunăstarea a fost proeminentă în relatările laice și psihologice despre emoții, dar cercetările anterioare sugerează că un amestec de emoții, inclusiv emoțiile negative, cum ar fi furia, duc la cele mai bune rezultate", a explicat cercetătorul.

Studiată timp de zeci de ani, teoria funcționalistă a emoțiilor sugerează că, bune sau rele, toate emoțiile sunt reacții la evenimentele din mediul unei persoane și au rolul de a alerta acea persoană cu privire la situațiile importante care necesită acțiuni, potrivit lui Lench, iar fiecare emoție poate solicita un răspuns diferit.

Tristețea poate indica faptul că o persoană trebuie să caute ajutor sau sprijin emoțional, în timp ce furia poate sugera că trebuie să ia măsuri pentru a depăși un obstacol.

Rolul furiei în atingerea obiectivelor a fost evidențiat de cercetători printr-o serie de experimente care au implicat peste 1.000 de participanți și au analizat datele unui sondaj cu peste 1.400 de respondenți.

Cercetătorii au provocat, cu prilejul fiecarărui experiment, fie un răspuns emoțional (cum ar fi furia, amuzamentul, dorința sau tristețea), fie o stare emoțională neutră, apoi au prezentat participanților un obiectiv provocator.

În toate experimentele, furia a îmbunătățit capacitatea oamenilor de a-și atinge obiectivele În unele cazuri, aceasta a fost asociată cu scoruri mai mari sau cu timpi de răspuns mai scurți. Într-un singur experiment, a crescut, de asemenea, trișarea pentru a obține un rezultat mai bun, arată cercetarea, care a fost publicată în Journal of Personality and Social Psychology.

„Furia crește efortul pentru atingerea unui obiectiv dorit”

Cercetătorii au analizat și datele dintr-o serie de sondaje colectate în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și 2020.

Respondenții au fost rugați, înainte de alegeri, să evalueze cât de furioși ar fi dacă nu ar câștiga candidatul lor preferat. După alegeri, aceștia au precizat dacă au votat și pentru cine au votat. Cei care au indicat că ar fi supărați dacă candidatul lor nu ar câștiga au fost mai predispuși să voteze în alegeri, dar furia nu a avut niciun efect asupra candidatului pentru care au votat.

„Aceste constatări demonstrează că furia crește efortul pentru atingerea unui obiectiv dorit, ceea ce duce frecvent la un succes mai mare", a explicat Lench.

Cercetătorul spune că efectele furiei în ceea ce privește stimularea oamenilor de a se strădui și de a-și atinge frecvent obiectivele au fost specifice situațiilor în care obiectivele erau mai dificile.

Emoțiile care sunt adesea considerate negative - cum ar fi furia, plictiseala sau tristețea - pot fi utile concluzionează Lench.

Totuși, furia nu a părut să fie asociată cu atingerea obiectivelor atunci când acestea erau mai ușoare, cum ar fi în cazul jocului video cu sărituri cu schiurile.

Lench a remarcat însă că, deși furia a fost asociată cu un succes sporit în general, în unele cazuri, amuzamentul sau dorința au fost, de asemenea, asociate cu o mai mare realizare a obiectivelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”