Vremea la început de primăvară: unde mai ninge

Vremea la început de primăvară: unde mai ninge

Primăvară nu este doar în calendar, ci și în jurul nostru. Meteorologii ne dau vești bune pentru luna martie. Dacă în nordul țării va mai ninge, în restul teritoriului valorile vor fi peste cele normale pentru această perioadă.

Duminică, 5 martie, valorile termice sunt în scădere față de ziua anterioară cu precădere în nord, în nord-est, în zonele montane și submontane.

În jumătatea de nord a țării cerul va fi mai mult noros și vor fi precipitații slabe sub formă de ploaie, dar în Maramureș, estul Transilvaniei și nordul Moldovei, temporar și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar la munte vor predomina ninsorile.

În sudul teritoriului, înnorările vor fi temporare, ploile posibil doar izolat, iar temperaturile vor fi în continuare peste normele perioadei.

Vântul va avea unele intensificări la munte și pe spații mai mici și în zonele joase de relief.

Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 9 grade, local mai ridicate în sudul țării, spre 12…13 grade; minimele termice vor fi cuprinse între -5 și 3 grade. Dimineața, izolat se va semnala ceață.

În București, valorile termice diurne se vor menține ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă se va situa în jurul a 0 grade.

În prima parte a lunii martie, în Banat, deși vor mai fi oscilații ale temperaturilor diurne, valorile termice se vor situa în jurul celor normale, medii între 6 și 10 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei (8-12 martie). Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori, în marea lor majoritate în jurul pragului de îngheț, astfel media minimelor se va situa între -2 și 2 grade.

În Crișana, valorile se vor situa în jurul celor normale, medii între 6 și 9 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei (8-12 martie). Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori sub pragul de îngheț, astfel media minimelor se va situa în general între -3 și 0 grade. Vor fi precipitații cu caracter temporar și pe parcursul celei de-a doua săptămâni (5-12 martie).

În Transilvania, în cea mai mare parte a intervalului regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normele climatologice, astfel media maximelor va oscila între 4 și 8 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei, iar minimele se vor situa în medie între -5 și 0 grade, local mai coborâte în anumite nopți.

Regimul termic va fi caracterizat în cea mai mare parte a intervalului de valori apropiate de normele climatologice în Maramureș, astfel media maximelor va oscila între 4 și 7 grade.

În Moldova, valorile termice diurne vor mai crește și vor fi apropiate de normele climatologice, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 9 grade. Temperaturile minime în marea lor majoritate vor fi sub pragul de îngheț și se vor situa în medie între -4 și 0 grade, local mai coborâte în anumite nopți.

În Dobrogea, media maximelor va mai crește și va oscila în general între 8 și 10 grade. Temperaturile nocturne vor fi în general pozitive, cu medii ale minimelor de 1 și 4 grade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...