Vucic a anunțat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Serbiei în legătură cu agravarea situației din Kosovo

Vucic a anunțat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Serbiei în legătură cu agravarea situației din Kosovo

Președintele sârb consideră că Pristina „a așteptat în mod deliberat ziua în care un număr semnificativ de bărbați din nordul Kosovo și Metohija vor ajunge la Belgrad, pentru a ataca clădirile municipale.”

Președintele sârb Aleksandar Vucic. Foto: Profimedia

Președintele sârb Aleksandar Vucic© Mikhail Metzel/ TASS

Belgradul va convoca o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al țării în legătură cu agravarea situației din nordul Kosovo, provocată de încercarea autorităților autoproclamate de kosovari de a prelua controlul asupra clădirilor municipalităților locale, a declarat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, vorbind cu participanții la un miting la nivel național în sprijinul guvernului țării.

Așteptau în mod deliberat ziua în care un număr semnificativ de bărbați din nordul Kosovo și Metohija vor ajunge la Belgrad pentru a ataca clădirile municipale din Zubin Potok, Zvecan și Leposavić. Acum toată lumea condamnă acest lucru, dar albanezii au fost. Vom ține, de asemenea, o reuniune a Consiliului Național de Securitate și vom vorbi despre ce se va întâmpla în Kosovo și Metohija", a spus Vučić.

După cum se precizează într-o declarație pe scară largă a serviciului de presă al liderului sârb, Vučić „va participa la o ședință a Consiliului Național de Securitate sâmbătă, 27 mai, la ora 09:00 [10:00 GMT]”.

Situația din patru municipalități sârbe din nordul Kosovo și Metohija a escaladat pe 26 mai din cauza încercărilor de aocupa clădirile administrației orașului de către forțele de securitate din Kosovo, în ciuda rezistenței rezidenților locali. Au existat rapoarte despre sunete de sirene în orașe, întreruperi ale comunicațiilor mobile și utilizarea de grenade asomatoare și gaze lacrimogene de către poliția din Kosovo. Presa locală a relatat și despre incendierea unei mașini de poliție în municipiul Zvecan și sosirea la fața locului a unui convoi blindat. Ca răspuns la acțiunile autorităților autoproclamate din Kosovo, Belgradul a pus Forțele Armate Sârbe în alertă maximă și a dislocat unități ale armatei la granița administrativă cu provincia.

Pristina face presiuni pentru instaurarea oficială a șefilor de municipalități aleși pe baza rezultatelor votului boicotat de majoritatea sârbă din nordul Kosovo și Metohija.

Pe 23 aprilie au avut loc alegeri pentru organismele de autoguvernare din municipalitățile Zvečan, Zubin Potok, Leposavić și Severn Mitrovica. Alegerile au fost boicotate de reprezentanții Listei Sârbe, care reprezintă interesele sârbilor din regiune, din cauza neîndeplinirii obligațiilor de către Pristina. Drept urmare, prezența la vot a fost de 3,47% din cauza boicotului populației sârbe. 1.566 albanezi și 13 sârbi din 45.095 alegători și-au exercitat dreptul de vot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”