Vulcanul Cotopaxi din Ecuador a expulzat gaze şi cenuşă VIDEO

Vulcanul Cotopaxi din Ecuador a expulzat gaze şi cenuşă VIDEO

Vulcanul Cotopaxi din Ecuador, unul dintre cei mai supravegheaţi şi monitorizaţi din lume, a generat o coloană de gaze care s-a înălţat până la 2.000 de metri deasupra craterului, iar căderile de cenuşă au afectat mai multe localităţi din apropiere, a anunţat Institutul de Geofizică (IG) din Quito, potrivit AFP.

Autorităţile au primit informări referitoare la ploi de cenuşă Foto: captură video

''În ultimele 24 de ore, mai mult emisii de gaze şi de cenuşă au fost observate la altitudini cuprinse între 1.000 şi 2.000 de metri deasupra nivelului craterului'', a precizat joi seară agenţia în raportul său zilnic, conform Agerpres .

Din cauza acestei activităţi eruptive, care durează din luna octombrie, autorităţile au primit informări referitoare la ploi de cenuşă în mai multe localităţi situate la baza vulcanului cu o altitudine de 5.900 de metri.

Centrul de monitorizare a cenuşii vulcanice (VAAC) din Washington a avertizat în legătură cu nori de praf vulcanic, care s-ar putea înălţa până la 1.700 de metri deasupra craterului.

Cotopaxi este situat la circa 40 de kilometri sud de capitala Ecuadorului, Quito, de unde se pot vedea crestele înzăpezite ale măreţului munte.

Principalul pericol al acestui vulcan este prezenţa lavei în proximitatea craterului, care ar putea genera fluxuri piroclastice, un amestec de materiale incandescente, formate din cenuşă şi roci. Ar putea provoca de asemenea topirea gheţii care acoperă versanţii vulcanului şi formarea unor avalanşe sau scurgeri gigantice, care pun în pericol localităţile de la poalele vulcanului, unde trăiesc circa 300.000 de persoane.

În zonă se află de asemenea instalaţii şi infrastructuri strategice, cum ar fi oleoducte, precum şi exploatări agricole şi pentru creşterea animalelor.

''Având în vedere periculozitatea, situarea geografică şi calota glaciară, este probabil cel mai periculos vulcan din ţară şi unul dintre cei mai periculoşi din lume'', a declarat recent pentru AFP Daniel Sierra, expert în cadrul IG.

Cotopaxi a redevenit activ în 2015, după 138 de ani de inactivitate. Vulcanii Reventador şi Sangay, amândoi situaţi pe flancul oriental al Anzilor, lanţ muntos care mărgineşte Amazonia, se află de asemenea în erupţie în prezent.

Situat în regiunea Inelul de Foc din Oceanul Pacific, Ecuador, cu o suprafaţă echivalentă cu jumătate din cea a Franţei, găzduieşte circa o sută de vulcani, dintre care circa zece au altitudini de peste 5.000 de metri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...