Vulpe (ANP), despre o eventuală lege a grațierii: Eu sunt obligat să o execut, nu să îmi dau cu părerea

Vulpe (ANP), despre o eventuală lege a grațierii: Eu sunt obligat să o execut, nu să îmi dau cu părerea

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat luni că indiferent de forma în care va fi adoptată o lege a grațierii este obligat să o execute.

"Dacă apare sub forma asta sau altă formă eu sunt obligat să o execut, nu să îmi dau cu părerea", a precizat Marius Vulpe la finalul dezbaterii publice privind proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale, răspunzând la întrebarea dacă este pentru sau împotriva grațierii.

Întrebat dacă există vreo garanție că un om care a comis o infracțiune nu o va repeta, Marius Vulpe a arătat că "în penitenciar sunt circa 40 — 44% dintre cei condamnați anterior care au mai comis infracțiuni, adică recidiviști".

Cu privire la eficiența programelor de reintegrare socială, Vulpe a menționat că o bună parte sunt eficiente, însă nu se pot derula astfel programe dacă nu sunt formate grupuri specifice.

"Bună parte dintre ele sunt eficiente, dar trebuie să știți că toate programele care se derulează în sistemul penitenciar sunt bazate pe evaluările și pe nevoile pe care le au deținuții la depunerea în penitenciar, dar și pe numărul deținuților care au astfel de nevoi, pentru că nu putem derula dacă un deținut are o problemă privind agresiunea în familie, e constatată prin condamnarea pe care a primit-o, nu putem derula un astfel de program de reintegrare, de socializare dacă nu sunt mai mulți, pentru ca un specialist, și știți că avem puțin specialiști, să se ocupe doar de grupuri și nu de individualități, deocamdată", a mai precizat Vulpe.

În legătură cu numărul de deținuți care sunt eliberați în fiecare lună, el a precizat că în luna decembrie au fost aproximativ 1.000, dar de regulă cifra este de 7 — 800 de deținuți care sunt eliberați lună de lună.

Întrebat în legătură cu clădirea din Pantelimon preluată de ANP în care se dorește construirea unui penitenciar, Vulpe a arătat că abia anul acest au fost reluate demersurile.

"Clădirea din Pantelimon din 2006 a fost preluată de ANP și este fosta clădire a PNA-ului în care se dorea a se face arestul preventiv. Din 2006 până astăzi nu s-a alocat nicun fond de la bugetul statului, doar au fost demersuri făcute pe certificate de urbanism, a fost o poziție publică de acolo din oraș și nu s-a dorit construirea unui penitenciar acolo. Am reluat demersul anul acesta. Avem garanții, am căpătat un certificat de urbanism și am garanția, am promisiuni că voi primi bani și vom continua o expertizate, pentru că după atâția ani, sunt 11 ani, ai dubii dacă poți caza oameni acolo", a spus directorul ANP.

În ceea ce privește situația sistemului penitenciar din ultimii ani, Marius Vulpe a arătat că principala cauză ar fi insuficiența resurselor materiale și financiare.

"Principala cauză este insuficiența resurselor materiale, financiare și umane alocate pentru a trata serios această problemă. (...) Doar constat că nu au fost alocate resurse suficiente, probabil că au fost alte priorități de-a lungul timpului", a mai arătat Marius Vulpe.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...