Washingtonul a refuzat un schimb de prizonieri, între 'șeicul orb' și un ostatic american din Yemen

Washingtonul a refuzat un schimb de prizonieri, între 'șeicul orb' și un ostatic american din Yemen

Liderul organizației Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa) a afirmat că Washingtonul a refuzat un schimb de prizonieri, respectiv între 'șeicul orb' Omar Abdel-Rahman, încarcerat în Statele Unite, și un ostatic american din Yemen, atunci când cei doi erau în viață, transmite marți France Presse.

Omar Abdel-Rahman, liderul jihadist considerat a fi la originea atentatelor contra complexului World Trade Center din New York în 1993, a decedat în februarie într-un penitenciar din Statele Unite unde executa o pedeapsă de închisoare pe viață.

Ostaticul american Luke Somers, un jurnalist răpit în septembrie 2013 de către Aqpa în capitala yemenită, a decedat, alături de un profesor sud-african, într-o operațiune de comando eșuată, desfășurată de forțele speciale americane în decembrie 2014 în Yemen.

''Mujahedinii au încercat cel puțin o dată să-l elibereze pe șeicul orb și cu dizabilități, dar americanii nu au răspuns eforturilor pentru a-l elibera. (...) Statele Unite au refuzat total schimbul de ostatici în măsura în care și-au sacrificat cetățeanul în loc de a-l elibera'', a declarat liderul Aqpa, Qassem al-Rimi, într-un mesaj înregistrat și difuzat luni pe site-uri jihadiste.

Născut în Egipt, Abdel-Rahman a fost considerat un lider spiritual al extremiștilor musulmani, chiar și după două decenii de la încarcerare. În anii '80 și '90, el predica o versiune a islamului care cerea moartea unor guvernanți și instaurarea unui regim islamic în Egipt. Cu toate că figura pe lista persoanelor legate de grupări teroriste a Departamentului de Stat american, i s-a permis intrarea în SUA pe baza unei vize turistice emise de ambasada americană din Sudan, în 1990. Ulterior, autoritățile americane au afirmat că a fost vorba de o eroare informatică, amplificată în 1991, când Abdel-Rahman a primit cartea verde care i-a permis să devină rezident permanent în Statele Unite. Acest "green card" a fost anulat în 1992.

În timp ce șeicul aștepta să fie deportat, pe 26 februarie 1993, un autovehicul-capcană a explodat în subsolul World Trade Center, omorând șase oameni și rănind peste 1000.

Abdel-Rahman a fost arestat și trimis în judecată în 1995, sub acuzația de complot pentru comiterea unor acte teroriste simultane în Statele Unite, constând în asasinate și bombe la sediul ONU din New York. El nu a fost acuzat direct de atacul de la World Trade Center, ci de conspirație cu cei care au detonat bomba. În octombrie 1995, șeicul a fost găsit vinovat de comiterea a 48 de infracțiuni, pentru care a fost condamnat la închisoare pe viață.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…