Washingtonul vinde Londrei mașini militare pentru un miliard de dolari

Statele Unite vor vinde aliatului lor britanic, pentru peste un miliard de dolari, aproape 3.000 de autovehicule militare înlocuind cunoscutele Jeep și Humvee ale armatei americane, au anunțat luni Pentagonul și Departamentul de Stat, potrivit AFP.

La fel ca pentru orice contract comercial de vânzări de arme de către Washington, Departamentul de Stat a aprobat "posibila vânzare" a acestor 2.747 de JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru suma de 1,03 miliarde de dolari. Departamentul Apărării va informa Congresul care teoretic se poate opune în termen de 30 de zile.

Marea Britanie este "cel mai apropiat aliat" istoric al Statelor Unite și sunt puține șanse ca congresmenii să conteste o asemenea decizie a executivului.

"Această propunere de vânzare întărește politica externă și de securitate națională a Statelor Unite contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat din NATO", au subliniat Pentagonul și diplomația americană în comunicatul lor.

JLTV este prevăzut să devină noul autovehicul militar simbol al puterii militare americane, în locul modelelor Jeep și Humvee.

Pentagonul a ales în septembrie 2015 producătorul industrial Oshkosh din Wisconsin (nord) pentru a construi noul autovehicul, ultima etapă a unui proces lansat în 2003. Apreciat în momentul invadării Irakului, în 2003, pentru viteza sa, Humvee a văzut cota sa prăbușindu-se în rândul trupelor americane, odată cu creșterea numărului de mine și bombe artizanale plantate de insurgenți, din cauza podelei plate și a distanței la sol prea mici.

Oshkosh a câștigat contractul, cu o primă tranșă de 6,75 de miliarde de dolari, în fața Lockheed Martin și AM General, producătorul Humvee. În total, US Army prevede să achiziționeze 50.000 de JLTV până în 2040, iar Marines 5.500 pentru o valoare de aproape 30 de miliarde de dolari.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima