Wolfgang Schaeuble va fi președintele Bundestagului

Wolfgang Schaeuble va fi președintele Bundestagului

Germania a făcut miercuri primul pas spre formarea unei noi coaliții guvernamentale după ce ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a acceptat să devină noul președinte al camerei inferioare a Parlamentului, deschizând astfel calea pentru ca o altă formațiune politică să desemneze un nou titular al portofoliului Finanțelor, informează Reuters.

Partidul Democraților Liberi din Germania (FDP) și-a anunțat deja intenția de a obține Ministerul Finanțelor dacă intră în coaliția condusă de cancelarul Angela Merkel. "FDP nu dorește să intre în guvern decât dacă va primi Ministerul Finanțelor", a declarat săptămâna trecută președintele executiv al partidului, Alexander Hahn.

Wolfgang Schaeuble, 75 de ani, a devenit unul din cei mai influenți politicieni europeni în perioada crizei datoriilor din zona euro. Cancelarul Angela Merkel speră că autoritatea lui Schaeuble va conferi o vizibilitate mai mare funcției de președinte al Bundestagului și va putea controla facțiunile din camera inferioară a Parlamentului german, care după alegerile legislative de duminică are două noi partide.

Disponibilitatea lui Schaeuble de a demisiona din funcția de ministru de Finanțe, un post pe care l-a deținut timp de opt ani, crește șansele ca Partidul Democraților Liberi din Germania să se alăture coaliției conduse de Merkel. FDP, adeptul politicii de austeritate fiscală promovată de Schaeuble, și-a anunțat deja intenția de a prelua portofoliul Finanțelor.

"Nu cred că vor fi modificări radicale în politica economică a Germaniei dacă FDP va prelua postul lui Schaeuble. FDP este la fel de intransigent cu privire la deficitele bugetare", a declarat un oficial din zona euro.

Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale vor începe cu adevărat abia după 15 octombrie, când conservatorii speră să câștige alegerile locale în landul Saxonia Inferioară. Potrivit legislației, noul parlament trebuie să se reunească în primele 30 de zile de la alegerile legislative, ceea ce înseamnă cel mai târziu în 24 octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale