WP, dezvăluiri despre primele zile de război: Zelenski a respirat aerul mucegăit al unui buncăr. Gărzilor le era teamă că rușii îi vor gaza

WP, dezvăluiri despre primele zile de război: Zelenski a respirat aerul mucegăit al unui buncăr. Gărzilor le era teamă că rușii îi vor gaza

La câteva ore după începerea invaziei Rusiei, președintele Volodimir Zelenski respira aerul mucegăit al unui buncăr construit în epoca sovietică și aproape neatins de atunci, aflat adânc sub cartierul guvernamental de la Kiev, iar șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, i-a raportat liderului ucrainean despre situație, scrie Washington Post .

FOTO Profimedia

Problema simplă este că partenerii noștri spun că ne va fi foarte greu și că șansele noastre de succes sunt aproape zero. Nu primim mult sprijin în primele zile pentru că vor să vadă cât de bine ne putem apăra țara. Poate că nu vor ca un număr mare de arme să cadă în mâinile rușilor”, a spus Danilov atunci.

De asemenea, i-a exprimat un avertisment personal lui Zelenski. Au existat informații că rușii au lansat un plan pentru uciderea sau capturarea președintelui Ucrainei. Cel puțin, Zelenski trebuia să se asigure că oamenii înarmați din anturajul său sunt cunoscuți și loiali. Iar decizia cu privire la o posibilă evacuare ar fi trebuit să fie luată chiar de Zelenski. Danilov nu i-a recomandat nimic, dar a remarcat că „miza este foarte mare”. Alți membri din anturajul președintelui Ucrainei l-au îndemnat să părăsească Kievul. Garda prezidențială l-a sfătuit să se mute într-un loc protejat în afara capitalei și, eventual, în vestul Ucrainei, a povestit pentru WP Oleksi Arestovici, pe care publicația îl numește „consilierul militar” al lui Zelenski.

Biroul tău este un obiectiv. Vor fi lovituri cu rachete asupra lui, precum și atacuri de sabotaj. S-au temut că ieșirile vor fi blocate și va fi introdus gaz”, a povestit Arestovici că ar fi avertizat gărzile prezidențiale, care se temeau că nici măcar buncărul nu este un loc sigur.

The Washington Post scrie că amenințările vin de la Moscova de ani de zile, dar versiunea despre gaz părea deosebit de „întortocheată”. Se dovedește că unități rusești înaintau spre Kiev pentru a „elibera” Ucraina de „naziști”, amenințând viața primului său președinte de origine evreiască. Iar consilierii săi se temeau că crima ar putea fi comisă cu ajutorul gazelor letale.

Kremlinul avea motive să se aștepte la fuga lui Zelenski. Opt ani mai devreme, președintele Viktor Ianukovici, care era loial Moscovei, a fugit în Rusia sub presiunea protestelor din Piața Independenței. De asemenea, președintele Afganistanului Ashraf Ghani, care a fost sprijinit de SUA, a fugit și el din țară în 2021, când talibanii au înconjurat Kabul. Liderii ruși l-au considerat slab pe Zelenski, în vârstă de 44 de ani, care nu cu mult timp în urmă era doar un comedian. Așa că se așteptau să fugă când a văzut tancurile.

Zilele au trecut și Arestovici s-a convins că armata ucraineană nu poate proteja Kievul. A început să-i spună lui Zelenski despre asta.

„Oamenii care aveau habar de armată au venit și au spus: „Nu vom rezista”, a spus Arestovici pentru Washington Post.

Oleksi Arestovici FOTO Profimedia

Oleksi Arestovici FOTO Profimedia

Zelenski le-a cerut colaboratorilor să nu-i mai vorbească de evacuare

Potrivit lui Arestovici, președintele ucrainean i-a spus să nu mai vorbească despre evacuarea de la Kiev. De asemenea, i-a spus lui Danilov să nu-l mai deranjeze cu avertismente constante despre amenințarea la adresa vieții sale. În schimb, l-a întrebat pe șeful Consiliului Național de Securitate dacă vrea să-i spună altceva, ceva „mai important”.

Ascultă, sunt o persoană vie. Și nu vreau să mor ca toți ceilalți. Dar știu sigur că dacă încep să mă gândesc la asta, atunci sunt deja mort”, scrie The Washington Post, citându-l pe Zelenski.

Zelenski bănuia că unii dintre intermediarii săi străini doreau pur și simplu să se încheie războiul cât mai curând posibil

Președintele ucrainean a declarat ziarului că în primele ore și zile a trăit cu un sentiment constant de anxietate acută. Degetele îi transpirau, ca înaintea unui examen în tinerețe. Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, a fost examinat de un medic pentru că era epuizat emoțional și fizic. Zelenski a primit, de asemenea, numeroase apeluri din partea SUA și Europa pentru a păstra puterea. În unele cazuri, lui Zelenski i s-a oferit ajutor pentru evacuarea de la Kiev. Partenerii occidentali au explicat că, având grijă de securitatea sa, președintele ucrainean nu va permite să apară un vid de putere. Zelenski însuși a spus că a văzut situația ca fiind absolut invers. Dacă ar da rușilor centrul de putere ucrainean, asta ar duce la căderea imediată a guvernului. Zelenski bănuia că unii dintre intermediarii săi străini doreau pur și simplu să se încheie războiul cât mai curând posibil.

Printre toți cei care m-au sunat, nu a fost nimeni care să creadă că vom putea supraviețui. Nu pentru că nu credeau în Ucraina, ci din cauza demonizării liderului Federației Ruse, a puterii, a filosofiei sale, a modului său de a face reclamă armatei ruse. Și de aceea au crezut că, în ciuda întregului respect pentru ucraineni, ei nu se vor ridica, vor fi învinși în două, trei sau poate cinci zile și apoi totul se va termina", a spus Zelenski.

Timp de câteva săptămâni a trimis în mod regulat fotografii cu copii ucraineni uciși și case ucrainene distruse pe telefoanele oficialilor din întreaga lume.

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andr Eermak, a declarat pentru Washington Post că timp de câteva săptămâni a trimis în mod regulat fotografii cu copii ucraineni uciși și case ucrainene distruse pe telefoanele oficialilor din întreaga lume. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, secretarul adjunct de stat pentru Europa și Eurasia Karen Donfried și membrii Congresului SUA au primit astfel de mesaje de la Ermak.

Recunosc, acestea au fost fotografii groaznice care m-au ținut treaz noaptea. 90% din cei care le-au primit au răspuns, au sunat și au început să ajute și mai mult”, a spus Ermak.

Între timp, ucrainenii de toate vârstele, care nu ținuseră niciodată o armă în mână, s-au grăbit să-și apere orașele. Autoritățile au decis să distribuie arme civililor pentru a se pregăti pentru o potențială luptă de gherilă. Comandamentul militar al Ucrainei a fost împotriva acestei decizii.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, justifică decizia, numind-o „un factor de descurajare important” nu numai pentru ruși, ci și pentru potențialii trădători. Pentru că, potrivit lui, orice primar ucrainean care s-ar gândi la trădare ar fi trebuit să înțeleagă că la ușa lui stăteau 20 de bărbați înarmați. Și că „el și familia lui vor fi primii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria