WSJ: Emiratele Arabe Unite intenționează să construiască o bază militară pe o insulă din strâmtoarea Bab el-Mandeb

WSJ: Emiratele Arabe Unite intenționează să construiască o bază militară pe o insulă din strâmtoarea Bab el-Mandeb

În decembrie 2022, Emiratele Arabe Unite au semnat un acord cu guvernul din Yemen, susținut de Arabia Saudită, scrie ziarul.

Emiratele Arabe Unite vor să construiască o bază militară și o pista de aterizare pe o insulă din strâmtoarea Bab el-Mandeb, care spală coasta de vest a Yemenului, a scris The Wall Street Journal vineri, citând surse.

Emiratele Arabe Unite au semnat un acord cu guvernul din Yemen, susținut de Arabia Saudită, în decembrie anul trecut, au spus sursele. Potrivit The Wall Street Journal, termenii acordului permit „forțelor din emirate să intervină în afacerile țării în cazul unei amenințări iminente, să antreneze personalul militar yemenit în Emiratele Arabe Unite și să aprofundeze cooperarea în domeniul informațiilor”.

Emiratele Arabe Unite caută, de asemenea, să construiască o bază militară și o pista de aterizare pe o insulă din strâmtoarea Bab el-Mandeb, în ​​sudul Mării Roșii.

Înalți oficiali saudiți s-au opus „în mod privat” la acordul EAU-Yemen prin care se intenționează să se construiască o bază militară în strâmtoare, potrivit The Wall Street Journal. Regatul consideră că planurile autorităților emirote „lucrează împotriva” sarcinii principale a Riadului - asigurarea securității la granița saudit-yemenita cu o lungime de 1,3 mii km și stoparea atacurilor houthiților, care sunt efectuate cu ajutorul dronelor. și rachetelor.

În Yemen, din august 2014, confruntarea dintre forțele guvernamentale și susținătorii mișcării rebele Ansar Allah (Houthis) a continuat. A intrat în faza cea mai activă în martie 2015, când o coaliție condusă de Arabia Saudită s-a alăturat conflictului.

Războiul civil din Yemen a dus la un dezastru umanitar fără precedent. Potrivit ONU, peste 24 de milioane de yemeniți (aproximativ 80% din populația țării) au nevoie de asistență umanitară, iar numărul persoanelor strămutate interne depășește 4 milioane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale