YouTube promovează videoclipuri fiabile despre noul coronavirus

YouTube promovează videoclipuri fiabile despre noul coronavirus

YouTube a înfiinţat o secţiune de informaţii despre pandemia de coronavirus pentru a promova "conţinuturi provenite de la surse care dispun de autoritate" şi pentru a lupta astfel împotriva dezinformărilor legate de COVID-19, informează AFP.

Toate marile reţele de socializare s-au mobilizat pentru a limita proliferarea de zvonuri şi reclame mincinoase, promovând cu prioritate dispoziţiile formulate de organizaţiile din domeniul sănătăţii şi de guverne.

Vineri, în secţiunea "Recomandări", versiunea franceză a platformei YouTube promova un reportaj realizat de France 24 despre urgenţele din Colmar "în faţa unei situaţii critice" şi un interviu acordat pentru BFMTV de un pacient vindecat de coronavirus.

Această secţiune de actualităţi este disponibilă în 16 ţări şi urmează să fie extinsă şi în alte state, conform unui anunţ făcut de reprezentanţii platformei video YouTube, deţinută de compania Google.

Din ianuarie, false leacuri miraculoase, sfaturi contraproductive sau chiar periculoase şi teorii ale conspiraţiei despre noul tip de coronavirus s-au răspândit pe platformele online. Unele dintre ele merg până acolo încât pretind că virusul nu există.

Giganţii din industria tehnologiei colaborează cu guvernele lumii şi între ei pentru a face faţă acestei "infodemii masive", conform unei expresii folosite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ei participă şi la eforturile depuse pentru respectarea diverselor măsuri de distanţare socială şi de izolare ce au fost impuse în Europa şi pe continentul american.

Miercuri, Facebook a anunţat că informaţiile şi recomandările provenite din surse fiabile vor apărea în partea superioară din News Feed-ul utilizatorilor.

Reţeaua de socializare anunţase deja încă de marţi un parteneriat cu Reţeaua internaţională de verificare a informaţiilor (IFCN) din cadrul Institutului Poynter, o iniţiativă la care s-a alăturat şi AFP.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a interzis, de asemenea, reclamele care încearcă să genereze panică în rândul populaţiei din cauza noului coronavirus şi refuză să promoveze tratamente a căror eficacitate nu a fost demonstrată. Reclamele şi anunţurile publicitare pentru măştile medicale au fost totodată interzise pe această platformă.

La rândul său, Twitter şi-a consolidat normele de securitate referitoare la retragerea mesajelor susceptibile de a periclita vieţile utilizatorilor.

Pe Google Maps, utilizatorii care caută un medic în proximitatea lor primesc mesaje care le recomandă să contacteze mai întâi un cabinet medical. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale