Yuri Baturin la UPB: Fiecare cosmonaut, la prima lansare în spațiu, își imaginează că este Gagarin

Yuri Baturin la UPB: Fiecare cosmonaut, la prima lansare în spațiu, își imaginează că este Gagarin

Fiecare cosmonaut, în primele minute ale primei sale lansări, își imaginează că este Yuri Gagarin, consideră fostul astronaut rus Yuri Baturin.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Yuri Baturin, care a zburat în Cosmos de două ori — pe 13 august 1998 și pe 28 aprilie 2001—, având funcția de inginer de bord pe navetele Soyuz, a participat joi la Universitatea Politehnica din București la evenimentul științific ''Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii'', care a avut ca scop, printre altele, marcarea a 55 de ani de la zborul lui Gagarin.

"Fiecare cosmonaut, în primele minute ale primei sale lansări, își imaginează că este Gagarin. (...) Sunt convins că acest lucru a fost valabil și pentru Dumitru Prunariu, care a fost de fapt un Gagarin român. Fiecare cosmonaut are propria soartă. (...) Despre zborul lui Yuri Gagarin se poate face un thriller mai interesant chiar decât "Gravitation" și alte filme la modă în prezent", a afirmat Baturin.

La evenimentul de la UPB, el a povestit că pentru zborul în spațiu a lui Gagarin erau pregătite trei plicuri pentru a fi citite la radio — în unul se afla comunicatul oficial în caz de succes, în cel de-al doilea plic se comunica faptul că omul a încercat să cucerească Cosmosul la bordul unei navete speciale, însă acest lucru nu a reușit, dar cosmonautul a rămas în viață, iar al treilea plic era pregătit în cazul în care cosmonautul își pierdea viața.

Potrivit lui Baturin, Gagarin a fost ales dintr-un număr de 11 cosmonauți și a lăsat înainte de decolare o scrisoare pentru soția sa în care i-a transmis că este absolut convins de succesul misiunii și că are încredere în tehnică, însă se "întâmplă și accidente".

Baturin a spus că înainte cu câteva zile de lansarea navetei spațiale s-a constatat că Yuri Gagarin avea cu 14 kg mai mult.

"Mai existau două dubluri. Trebuia să îi cântărească și să îl trimită pe cel care cântărea cel mai puțin. Nu s-a pus întrebarea aceasta, au trimis doi ingineri care au intrat în navetă și au luat orice bucățică fără a avea asupra lor schema cu toate cablurile, au scos de acolo cablurile de prisos și erau foarte multe. Au scos un senzor de temperatură și doi senzori de presiune", a povestit acesta.

O altă problemă întâmpinată, a adăugat el, a fost aceea că una dintre cele 32 de piulițe cu senzori ale trapei navetei spațiale nu a funcționat de prima dată înainte de decolare și astfel a fost nevoie să se intervină. "Motorul a pornit cu 15 secunde mai târziu, prin urmare el a funcționat cu 15 secunde mai târziu pe orbită, la 327 km altitudine", a spus Baturin.

El și-a amintit că, după lansare, Gagarin a pierdut legătura cu punctul de comandă, însă aceasta s-a refăcut.

"La ora 9,27 americanii în Alaska au interceptat discuțiile lui Gagarin cu Pământul și au adus acest lucru la cunoștința președintelui SUA", a arătat Yuri Baturin.

La rândul său, primul cosmonaut român care a zburat în spațiu, acum 35 de ani, Dumitru Prunariu, a precizat că este ''al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos''.

"Se consideră cosmonautul că este supus atât de multor solicitări încât este greu să dea anumite comenzi și este mai sigur ca totul să funcționeze automat. La fel este și aterizarea. Atunci nu aveam de ales, cuplam motoarele de frânare, nava se rotea, frâna, intra în atmosferă și totul se desfășura automat. Acum sunt niște secvențe care pot fi pre-programate de cosmonauți în funcție de situația reală în care intră în atmosferă. (...) Sunt al 103-lea pământean care a ajuns în spațiu. În momentul de față sunt exact 546 de oameni care au zburat în spațiul extra-atmosferic", a spus Prunariu.

Prezent la eveniment, ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, a menționat că, în urmă cu 55 de ani, omul a deschis o nouă dimensiune a universului. Potrivit diplomatului, astronauții ruși au devenit nu numai un simbol al Rusiei, dar și unul al "lumii unite".

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...