Zegrean: Nu am făcut nimic dezastruos în decizia CCR privind interceptările; cei cu fapte penale nu scapă nepedepsiți

Zegrean: Nu am făcut nimic dezastruos în decizia CCR privind interceptările; cei cu fapte penale nu scapă nepedepsiți

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a afirmat joi că niciunul dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă ca urmare a deciziei CCR privind neconstituționalitatea dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției", ci și de "alte organe specializate ale statului".

"Puteți fi siguri că nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii. Nici cei care au fost deja definitiv condamnați, nici cei care urmează să fie de acum înainte condamnați", a declarat Zegrean, potrivit Realitatea TV.

El a subliniat că urmărirea penală se făcea și atunci când nu erau interceptări, iar legea spune cine trebuie să o facă.

"Nimeni nu scapă datorită acestei decizii pentru că urmărirea penală s-a făcut și când nu se făceau interceptări, urmărire penală se va face întotdeauna și legea spune cine trebuie să o facă. Știți că în Anglia nu se pot folosi interceptările ca probă în proces? Și nimeni nu a fost condamnat, nu cred, doar pe o înregistrare. Dacă înregistrarea nu e susținută de probe, nu poate fi nimeni condamnat", a susținut Zegrean.

El a subliniat că "uneltele" cu care se face interceptarea sunt ale statului român, iar ceea ce trebuie rezolvat este cine le folosește.

"Ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut, ce va fi de la decizie încolo va fi altceva. Și de la decizie încolo nu se schimbă lumea, nu se dărâmă lumea. Doar urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii și poliția judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos în decizia asta. Am înlăturat de acolo două-trei cuvinte, am spus și alte organe specializate ale statului pentru că nu se înțelegea nimic. Acum am aflat și noi cine era organul ăla specializat al statului care făcea interceptări", a precizat Zegrean.

Curtea Constituțională a României susține că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria