Zelenski critică neutralitatea Israelului în războiul din Ucraina: A făcut posibilă „alianța” dintre Rusia și Iran

Zelenski critică neutralitatea Israelului în războiul din Ucraina: A făcut posibilă „alianța” dintre Rusia și Iran

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea respectată de Israel de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut posibilă, afirmă el, o „alianţă” între Moscova şi Teheran, cu inclusiv livrarea de drone iraniene pentru armata rusă, relatează AFP.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

„Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o”, a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz, referindu-se la sprijinul solicitat de Kiev în repetate rânduri Israelului pentru a rezista în faţă Rusiei.

Potrivit lui Zelenski, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma „deciziei (israeliene) de a nu deranja Kremlinul” din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, în aşa fel încât să păstreze bunele relaţii diplomatice între cele două ţări.

Discursul său intervine cu câteva zile înainte de alegerile legislative cu rezultat incert în Israel, preconizate să aibă loc în noiembrie.

Preşedintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul „ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian”. „Probabil, acesta este exact sensul alianţei lor”, a argumentat el.

„În continuare nu avem un sistem de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă modern şi eficient care să poată să ne asigure spaţiul aerian. Iată de ce Rusia speră să utilizeze teroarea în aer pentru a compensa pierderile suferite la sol”, a afirmat Zelenski, indicând că, în cele „opt luni de război, Rusia a utilizat în jur de 4.500 de rachete împotriva noastră”.

Volodimir Zelenski a mai spus că Rusia comandase „aproximativ 2.000 de Shahed iraniene”, drone kamikaze ipentru a-şi susţine invazia în Ucraina, după mai multe eşecuri militare pe teren de la începutul lunii septembrie.

Preşedintele ucrainean nu a precizat dacă această cifră include o nouă comanda sau reprezintă numărul total de drone iraniene achiziţionate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza în special infrastructurile energetice, potrivit Kievului.

Potrivit lui Zelenski, „instructori iranieni au venit să-i înveţe pe ruşi să utilizeze aceste drone” înainte de a le folosi în Ucraina.

Anterior, tot luni, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, căruia i-a spus că Israelul nu va furniza „sisteme de armament” Ucrainei, la două zile după un avertisment transmis de Moscova autorităţilor israeliene să nu furnizeze arme Kievului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...