Zelenski, după întrevederea avută cu delegația africană: Rusia încearcă să înșele pe toată lumea

Zelenski, după întrevederea avută cu delegația africană: Rusia încearcă să înșele pe toată lumea

Volodimir Zelenski a exclus din nou orice negociere cu Rusia lui Putin. Președintele ucrainean a făcut această declaraţie vineri, după o întâlnire cu o delegație de pace din Africa.

Conferință de presă la Kiev: Volodimir Zelenski, Cyril Ramaphosa și Hakainde Hichilema FOTO EPA-EFE

„Astăzi am spus clar în timpul întâlnirii noastre (cu delegaţia africană, n. red.) că a permite orice negociere cu Rusia acum, când ocupantul se află pe pământul nostru, înseamnă să îngheţe războiul, să îngheţe durerea şi suferinţa”, a declarat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă comune cu misiunea condusă de președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Înainte de a lansa războiul la scară largă împotriva Ucrainei, la februarie 2022, „Rusia a încercat multă vreme să înşele pe toată lumea cu (acordurile, n. red.) de la Minsk”, a acuzat liderul de la Kiev.

„Este clar că Rusia încearcă din nou să-şi folosească vechea tactică de înşelăciune. Dar Rusia nu va mai reuşi să înşele lumea. Nu îi vom oferi o a doua şansă”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În schimb, Volodimir Zelenski și-a exprimat dorinţa pentru organizarea unui summit Ucraina-Africa, un continent unde Kievul intenționează să contracareze influența Moscovei.

La rândul său, Cyril Ramaphosa a lansat de la Kiev un apel la „dezescaladare”, transmite AFP, potrivit Agerpres .

De la Kiev, delegația africană - alcătuită din patru șefi de stat (Africa de Sud, Comore, Senegal și Zambia), doi premieri (Egipt și Unganda) și un consilier prezidențial de rang înalt (Republica Congo) - s-a deplasat la Sankt-Petersburg pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Însă delegația africană, slăbită de absența a trei lideri de stat, nu are nicio șansă de a aduce la masa negocierilor Kievul și Moscova, în condițiile în care cele două părți se plasează pe poziții diametral opuse.

Kievul cere retragerea trupelor ruse din Ucraina, în timp ce regimul de la Moscova vrea deocamdată să-și oficializeze pe plan internațional anexarea regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, pe care le ocupă parțial, plus Peninsula Crimeea, cu intenția de a se implanta definitiv acolo și de a câștiga timp pentru a-și continua războiul.

Kremlinul nu vrea negocieri în mod real, dar le evocă uneori când se află în dificultate pe câmpul de luptă în speranța de a atrage simpatia pacifiștilor și de a pune presiuni internaționale asupra Kievului pentru a ceda revendicărilor sale.

De altfel, armata rusă a lansat rachete și drone asupra Kievului la scurt timp după sosirea delegației africane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?