Zelenski susține că o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al României: „O provocare pentru NATO”. Reacția Bucureștiului

Zelenski susține că o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al României: „O provocare pentru NATO”. Reacția Bucureștiului

Volodimir Zelenski susține că unele dintre cele peste 70 de rachetele rusești care au vizat vineri teritoriul ucrainean au survolat spațiul aerian al României, stat membru NATO. Ministerul Apărării de la București neagă informația.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

„Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei, n. red.) în această dimineaţă”, a declarat președintele într-un mesaj video postat pe Telegram.

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită”, a insistat el.

Potrivit Kievului, sistemele antiaeriane ale Ucrainei au doborât 61 dintre cele 71 de rachete Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de armata rusă vineri dimineaţă împotriva unor instalaţii energetice.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a susținut că unele dintre aceste rachete au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și prin cel al României.

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat spusele lui Zalujnîi, dar a precizat că a fost vorba de o rachetă. „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții instituției.

Ca urmare a acestui act, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

„Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi”, se arată într-un mesaj al MAEIE.

MAEIE notează că atacurile cu rachete rusești asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Potrivit Ministerului Apărării de la București, o rachetă de croazieră rusă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, dar nu a intersectat spaţiul aerian al României în niciun moment.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, afirmă MApN.

„Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, precizează MApN.

„După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, conchide partea română.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă