Zimbabwe: Informații neconfirmate despre o lovitură de stat; americanii și britanicii, sfătuiți să rămână "la adăpost"

Zimbabwe: Informații neconfirmate despre o lovitură de stat; americanii și britanicii, sfătuiți să rămână "la adăpost"

Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetățenilor americani și membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această țară, pe fondul informațiilor neconfirmate privind o lovitură de stat în desfășurare împotriva președintelui Robert Mugabe, transmit agențiile internaționale de presă.

Ambasada va fi închisă pentru public miercuri, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să rămână acolo unde locuiesc "la adăpost" până la noi notificări din partea reprezentanței diplomatice.

Aceeași recomandare a fost făcută ulterior și de Marea Britanie, care a invocat "situația politică incertă, incluzând informații privind o activitate militară neobișnuită".

Cel puțin trei explozii și focuri de arme puternice au fost auzite în capitala Harare, transmite dpa.

Locuitorii acesteia au precizat pentru postul Vocea Americii (VOA) că vehicule militare și soldați se aflau pe străzi la primele ore ale zilei de miercuri și că armata a preluat controlul televiziunii de stat ZBC.

În loc de obișnuitul buletin de știri de la ora 11 seara, au fost difuzate clipuri muzicale, a informat VOA.

Totodată, un martor a declarat, pentru AFP, că schimburi de focuri s-au auzit în noaptea de marți spre miercuri în apropiere de reședința personală a președintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa.

Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de "conduită de trădare" și de dorința de "a încuraja o revoltă".

Fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroși opozanți în cadrul partidului și al guvernului.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, scrie AFP.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale