Ziua lui Dante, sărbătorită vineri la Ambasada Italiei

Ziua lui Dante, sărbătorită vineri la Ambasada Italiei

Ziua naţională dedicată poetului Dante Alighieri - "Dantedi" - va fi sărbătorită vineri de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură la Bucureşti, geniul lui Dante fiind relevat printr-o lecţie a profesorului italian Luca Serianni, intitulată "Limba lui Dante şi Italiana modernă".

Data aleasă, 25 martie, corespunde aceleiaşi zile din anul 1300 în care, potrivit tradiţiei, Dante s-a pierdut în "pădurea întunecată" a Cântului I din Infern în a sa 'Divina Commedia', menţionează un comunicat al Ambasadei Italiei..

Manifestarea a fost iniţiată în 2020 de către Consiliul de Miniştri al Republicii Italiene, la propunerea ministrului Culturii, Dario Franceschini, care a apreciat că în figura lui Dante este "simbolul unităţii lingvistice italiene şi a ideii însăşi de Italia".

Evenimentul va fi inaugurat la ora 11,00 de ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, iar moderatorul întâlnirii va fi Smaranda Bratu Elian, profesor doctor în filologie la Facultatea de Limbi Romanice de la Universitatea din Bucureşti.

După discursul profesorului Serianni cu tema "Limba lui Dante şi Italiana modernă", vor avea intervenţii Oana Sălişteanu, Corina Anton şi Anamaria Gebăilă, profesoare la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea din Bucureşti.

Scopul iniţiativei este acela de a implica studenţii români şi instituţiile culturale, menţionează sursa citată.

"La 722 de ani de la începutul călătoriei Poetului Suprem, instituţiile italiene prezente în România se adună în jurul unuia din "părinţii" genealogiei lingvistice italiene, punct de referinţă al culturii şi identităţii naţionale şi europene", se mai arată în comunicat.

Luca Serianni predă Istoria limbii italiene la Universitatea din Roma - La Sapienza. A efectuat investigaţii asupra diferitelor aspecte ale istoriei lingvistice italiene. Asociat la Accademia della Crusca şi la Accademia dei Lincei, este vicepreşedinte al Societăţii Dante Alighieri. Este de asemenea director al revistelor 'Studii lingvistice italiene' şi 'Studii de lexicografie italiană'.

Profesorul Serianni este autorul mai multor cărţi, printre care: "Limba poetică italiană. Gramatică şi texte"; "Scrieri pe bănci. Italiana la şcoală între elevi şi profesori"; "Manual de lingvistică italiană. Istorie, actualitate, gramatică"; "Italiana în proză"; "Ora de italiană".

Evenimentul va putea fi urmărit în live streaming pe pagina de Facebook a Ambasadei Italiei şi a Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, la adresa https://www.facebook.com/IstitutoItalianoDiCulturaBucarest . AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?