Zvon... Cu amănunte de culise explozive...

Zvon... Cu amănunte de culise explozive...

PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro .

Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR, potrivit surselor G4Media.ro.

  • Președintele mai ceruse o schimbare similară de mandat și săptămâna trecută, dar Florin Cîțu, președintele PNL, o refuzase. Miza lui Cîțu era una personală: el voia un guvern Ciucă slab, pe care să îl poată controla de la partid și, astfel, să rămână în cărți. Prin contrast, un guvern Ciucă stabil în Parlament, sprijinit de o majoritate confortabilă, îl face pe Florin Cîțu un președinte de partid fără mare putere, ce poate păți exact ca Ludovic Orban: să piardă partidul în timp scurt în favoarea premierului.

Luni însă, președintele a insistat că PNL riscă să piardă tot dacă nu își schimbă rapid poziția. Liderii PNL au înțeles că, după ce guvernul minoritar Ciucă va fi picat, se deschidea calea anticipatelor – eventual cu o sesizare a PSD la Curtea Constituțională, prin care să îl oblige pe președinte să dizolve Parlamentul. Or, la anticipate, PNL se așteaptă la un scor foarte slab, după cum arată sondajele interne. În plus, Iohannis a luat în calcul și o eventuală radicalizare a poziției PSD, care, lăsat în afara guvernării, ar fi putut declanșa de unul singur procedura suspendării președintelui.

Semnalul dat de Iohannis în culise a fost întărit de câteva ieșiri publice neobișnuite ale unor lideri județeni, care au criticat dur linia partidului impusă de Florin Cîțu. Primul a fost liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma. El a prezentat o rezoluție votată unanim de organizația județeană prin care cerea un guvern majoritar și depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. A urmat liderul PNL Tulcea, pe aceeași linie.

La ora 18.30, tot PNL fierbea. Era clar că Florin Cîțu nu mai stăpânește partidul. Sub presiunea președintelui Iohannis și a filialelor mari, Cîțu a convocat Biroul Executiv la ora 20.00, potrivit surselor G4Media.ro.

La ședința BEX, lucrurile s-au desfășurat rapid: premierul Ciucă și-a depus mandatul, liderii au votat pentru începerea negocierilor pentru formarea unei majorități.

Cei mai mulți lideri locali cu forță au insistat pentru o majoritate cu PSD, cu premier PNL, în timp ce varianta USR a fost susținută doar de 2-3 lideri, potrivit surselor G4Media.ro. Unul dintre motivele invocate în sprijinul coaliției cu PSD a fost acela că e singura care creează o majoritate solidă, în timp ce o coaliție cu USR și UDMR e extrem de fragilă din cauza plecării parlamentarilor fideli lui Ludovic Orban.

Marea miză din PNL în acest moment este numele viitorului premier desemnat.

În timpul ședinței BEX de luni seară, Florin Cîțu a încercat să se propună premier prin intermediul unor interpuși. Astfel, președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu (trecut în tabăra Cîțu după ce a fost acuzat de DNA că a trucat concursuri de angajare la ambulanță), a luat cuvântul în BEX și a propus ca Florin Cîțu, președintele partidului, să fie viitorul premier, potrivit surselor G4Media.ro. El a fost însă pus la punct rapid de mai mulți grei ai PNL, care au spus că varianta Cîțu e respinsă de absolut toate partidele parlamentare.

Tot în ședința de luni seară, mai mulți lideri PNL au criticat voalat modul în care președintele Florin Cîțu a condus partidul spre o criză politică prelungită, arătând că partidul decontează acum lipsa unui guvern legitim de aproape două luni și dezastrul sanitar. Sunt primele contestări ale lui Cîțu ca șef de partid.

Problema numelui de premier desemnat nu a fost tranșată luni seară. Diferențele de opinie au apărut și public. La declarațiile de la finalul BEX, Nicolae Ciucă a spus că ”președintele Iohannis va decide noua nominalizare de premier”, în timp ce Florin Cîțu a spus că ”PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier”.

Decizia privind noul premier va fi luată marți, în ședința Biroului Politic Național (BPN) de la ora 18.00, potrivit surselor G4Media.ro. Nicolae Ciucă, favoritul președintelui Klaus Iohannis, e în cărți pentru a fi desemnat din nou premier, după cum a declarat pentru G4Media.ro mai multe surse liberale. Nu e exclus însă ca PNL să meargă la consultările de la Cotroceni cu mai multe propuneri de premier, iar decizia finală să îi aparțină președintelui Iohannis.

Între timp, liberalii încep astăzi negocierile cu PSD, iar primele planuri ar arăta o împărțire a portofoliilor după algoritmul 8 la PSD, 8 la PNL și 2 la UDMR. Ar urma să fie împărțite și ministerele avizatoare, astfel încât PNL să ia Justiția, iar PSD – Finanțele, potrivit primelor calcule din PNL.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...