Zvon...

Zvon...

Ședința Biroului Politic Național (BPN) al PNL de luni dimineață, desfășurată la Vila Lac, a fost scena unor confruntări deschise între conducerea partidului și liderii nemulțumiți de înțelegerea cu PSD și UDMR. De la ședință au lipsit Ilie Bolojan, Dan Motreanu și Emil Boc, iar scrisoarea deschisă prin care Raluca Turcan cerea demisia lui Florin Cîțu a aprins imediat spiritele.

Primul critic a fost Ludovic Orban, care a denunțat acordul cu PSD. Au urmat Ciprian Ciucu (PNL București), Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Ionel Bogan (PNL Maramureș) – toți au criticat înțelegerea cu PSD și au trimis săgeți către președintele Klaus Iohannis, cel perceput ca fiind sursa crizei politice.

Momentul critic a fost votul pentru lista de miniștri. Adrian Cozma, șeful PNL Satu Mare, a cerut ca votul pentru miniștri să fie dat uninominal, și nu pe listă, cum a propus conducerea partidului. Dacă votul ar fi fost uninominal, era posibil ca unii miniștri să pice la vot și să fie înlocuiți cu alții. Propunerea lui Adrian Cozma nu a fost însă supusă la vot, deși fusese sprijinită și de alți lideri, precum Ciprian Ciucu, Hubert Thuma, Alina Gorghiu sau Florica Cherecheș, șefa organizației de femei. ”E inadmisibil ca măcar trei dintre miniștri să nu fie supuși la vot uninominal”, a spus Adrian Cozma în ședința PNL.

Reproșurile au venit și la adresa președintelui Iohannis, văzut drept omul care a impus 3 din cei 8 miniștri ai PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

În cele din urmă, lista de miniștri a trecut cu un vot extrem de strâns: doar 27 de voturi pentru, 4 împotrivă și 21 de abțineri. Votul pentru acordul politic și programul de guvernare a fost mai larg însă.

”Noi am trăit cele mai umilitoare momente negociind cu PSD. Din păcate, din ceea ce s-a întâmplat in ultimele 2 luni, felul in care am comunicat cu celalalte partide ne-a dus intr-o fundătura politica in care aveam de ales între două rele: alegeri anticipate sau guvern cu PSD. Mai rău este ca ne-a umilit și UDMR, care cu 28 parlamentari au 4 ministere”, a spus în ședință unul dintre liderii PNL.

Florin Cîțu a declarat în timpul ședinței că „am făcut ce a vrut PSD, premierul să nu fie președintele PNL! Cum credeați că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile si acum avem un program de guvernare și o listă de ministri! M am luptat cu populismele si cu Ludovic Orban si cu USR si ma voi lupts si cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne pastram identitatea liberala. Atat timp cat ne vom lupta pt principiile liberale in aceasta coalitie vom iesi invingatori in final”.

Liderii PNL au stabilit luni lista miniștrilo în guvernul cu PSD și UDMR. Iată lista votată:

  • Dan Vâlceanu – Ministerul Fondurile Europene
  • Daniel Cadariu (deputat de Suceava, susținut de Gheorghe Flutur) la Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului
  • Florin Roman – Ministerul Digitalizării
  • Lucian Bode – Ministerul de Interne
  • Bogdan Aurescu – Ministerul de Externe
  • Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației
  • Virgil Popescu – Ministerul Energiei
  • Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”