Acționarii Electrica au ales noul Consiliu de Administrație

Acționarii Electrica au ales noul Consiliu de Administrație

Acționarii Electrica au ales luni, în Adunarea Generală Ordinară, prin vot cumulativ, noul Consiliul de Administrație al societății. Conform unui raport remis Bursei de Valori București, noii membri sunt Arielle Malard de Rotschild, Cristian Bușu, Ioana Alina Drăgan, Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Michael Adriaan Boersma și Pedro Mielgo Alvarez.

Electrica SA va fi administrată de un Consiliu de Administrație compus din șapte membri, patru dintre administratori fiind independenți și neexecutivi. Până în prezent, Consiliul de Administrație al Electrica SA a fost compus din cinci membri. Ședințele Consiliului vor fi ținute în mod valabil în prezența a cel puțin cinci membri, dintre care doi membri vor fi obligatoriu independenți, precizează reprezentanții Electrica, într-un comunicat remis, luni, AGEPRES.

'Din punctul meu de vedere, Adunarea Generală a Acționarilor Electrica SA a ales astăzi (luni — n.r.) un Consiliu de Administrație foarte echilibrat, ce asigură și premizele continuității decizionale. Avem patru membri români și trei străini, avem membri ai fostului Consiliu de Administrație care au fost realeși și, cel mai important, avem un Consiliu de Administrație format din profesioniști cu o vastă experiență, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Le urez succes și sunt convins că Electrica va continua pe drumul reformei și al bunei guvernanțe corporative, respectându-și, totodată, angajamentele asumate prin prospectul de listare', a declarat Ioan Roșca, director general Electrica.

Arielle Malard de Rothschild este fondatorul diviziei de Piețe Emergente al Băncii de Investiții Rothschild & CIE și este managing director și vicepreședinte pentru Europa de Est al Rothschild & CIE, dar și președinte al Consiliului de Administrație al CARE France. A lucrat pentru Banca Mondială și pentru Lazard, precum și în domeniul consilierii pe probleme financiare în Europa de Est și Africa de Nord. Are un doctorat în economie internațională la Institutul de Științe Politice din Paris, cu specializarea în fuziuni și achiziții. Are experiență în proiecte mari de privatizare în România, Polonia, Rusia, Ungaria și Maroc. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA.

Cristian Bușu este din anul 2011 lector universitar în cadrul ASE București, desfășurând numeroase activități didactice. În prezent este secretar de stat în Ministerul Energiei. A ocupat funcția de director la sucursala centrală Marfin Bank București. În perioada 2009-2013, a ocupat funcția de director economic în cadrul Fondului Proprietatea și membru în Comitetul Reprezentanților. Anterior a fost, timp de patru ani, consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernului României. Între anii 2000-2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar/broker. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA.

Ioana Alina Drăgan și-a construit experiența profesională activând deopotrivă în domeniul privat în companii precum Siemens Romania, BRD-Groupe Societe Generale, dar și în domeniul public, respectiv în cadrul Ministerului Energiei. S-a specializat pe patru arii din domeniul financiar: bancar, garanții, trezorerie și proiecte de finanțare. Din noiembrie 2015, a fost membru interimar al Consiliului de Administrație al Electrica SA. Anterior, a fost membru în Consiliul de Administrație al companiei Nuclearelectrica. În prezent, activează în cadrul Ministerului Energiei, ca șef Serviciu Administrare la Direcția Generală de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie. Este licențiată în economie, absolventă a Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul ASE București. A absolvit programul WU Energy Expert, din cadrul Vienna University of Economics and Business.

Corina Georgeta Popescu este secretar de stat la Ministerul Energiei. Cu o vastă experiență în domeniul energetic, a condus Departamentul Exploatare la Electrica SA, a fost director la Sucursala București OMV Trading GmbH Viena Austria și a coordonat Departamentul Power Assets la OMV Petrom. De asemenea, a fost Director de Reglementări și Supraveghere a Pieței Energetice în cadrul E.ON România și Director al Departamentului de Achiziție Energie Electrică la E.ON Moldova. Este membru în Consiliul Internațional al Marilor Rețele Electrice, Comitetul de Studiu 'Cabluri insulare' (CIGRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFFER) și Comitetul Național Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CMR). Este absolvent al Facultății de Energetică la Universitatea Politehnică București și a obținut certificare în management la The Open University.

Michael Adriaan Maria Boersma este consultant senior, președinte și membru în CA-ul mai multor companii, fundații, instituții și organisme consultative. A fost ales membru în Consiliul de Administrație al unor companii din Olanda, SUA, Germania și Finlanda. Între 2003 și 2009, a fost director general și președinte al Essent, cea mai mare companie integrată de utilități din Olanda. Michael Adriaan Maria Boersma a ocupat, în 2003, funcția de președinte al Shell Global Solutions. Este profesor de guvernanță corporativă în cadrul Universității TIAS din Olanda. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA.

Bogdan George Iliescu are o bogată experiență în investment banking și, totodată, în calitate de administrator independent neexecutiv într-una dintre cele mai mari zece companii din România. Din 2014, ocupă funcția de director executiv BRD — Groupe Societe Generale Departamentul Corporate Finance. A fost implicat în misiuni de consultanță pentru statul român privind privatizările și a derulat mandate de cumpărare pentru corporații internaționale. A fost membru al echipei de consultanți pentru fuziuni și achiziții a BRD care a lucrat pentru programul de privatizare al Băncii Mondiale în România (PSAL). A absolvit Academia de Studii Economice din București și deține o diplomă de Master în management. Are cunoștințe solide și o experiență vastă în domeniul financiar bancar, fuziuni achiziții, privatizări și piețe de capital, consultanță strategică și restructurări.

Pedro Mielgo Alvarez și-a dezvoltat cariera în sectorul energetic (petrol, gaze și electricitate), al ingineriei și comerțului internațional. Are o experiență foarte bogată legat de activitățile reglementate din sistemul energetic (transportul energiei electrice și distribuția de gaz), cu o mare implicare în procesele de reformă a unor companii importante, dar și pe aspecte de reglementare. De-a lungul timpului, a ocupat funcții executive dar și non-executive foarte importante în companii foarte mari, printre acestea numărându-se președinte și CEO la Red Electrica Spania și presedinte non-executiv la Madrilena Red de Gas (din 2011 până în prezent). Este absolvent al Universității Politehnice din Madrid și a urmat mai multe specializări, inclusiv la Stanford University.

Societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice, Electrica SA este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziția de top este susținută atât de rezultatele economice, cât și de o experiență în domeniu ce se întinde pe mai mult de 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere națională — cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuția și furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord și pe cuprinsul întregii țări pentru întreținere și servicii energetice.

Acționarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acțiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare — 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York (SUA) — 5,7688%, persoane juridice—31,7583% și persoane fizice — 5,0365%.

Grupul Electrica, furnizor și distribuitor de energie electrică, a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net consolidat de 428 de milioane de lei, în creștere cu 92 de milioane de lei, respectiv cu 27%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul operațional, în același interval de timp, a fost de 497 de milioane de lei, cu 22% mai mare decât în primele nouă luni din 2014. Profitul atribuibil acționarilor a crescut cu 38% în primele nouă luni ale anului 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Electrica SA deține filialele de furnizare și distribuției a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice

2 Expert israelian / Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinur…

3 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii

4 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

5 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire