Agentia Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă

Potrivit unui comunicat al agenţiei, Moody’s a hotărât să menţină ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datorii pe termen scurt la P-3, deoarece consideră că avansul Produsului Intern Brut (PIB) va fi susţinut de creşterea exporturilor, precum şi de absorbţia fondurilor europene, în pofida unui consum intern care ar putea rămâne la nivelul anterior crizei.

Agenţia de evaluare mai notează că nivelul moderat al datoriei publice şi deficitul bugetar atenueză într-o oarecare măsură o parte din riscurile reprezentate de dependenţa Guvernului de creditele externe. Totodată, instituţia de evaluare este de părere că accesul României la finanţări multilaterale reduce riscurile unor probleme de rambursare a datoriilor, care pot apărea din cauza instabilităţii pieţelor internaţionale.

Conform agenţiei Moody’s, ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.

Moody’s menţine aşadar pentru România plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3. În schimb, pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt, ratingurile sunt P-2, respectiv P-3.

Instituţia financiară precizează ca ţara noastră a reuşit să îşi reducă deficitul bugetar la 3% din PIB pentru 2012 şi la 2,3% din PIB pentru anul 2013, conform codiţiilor stabilite cu Fondul Monetar International (FMI) şi Uniunea Europeană. În acest context, agenţia de rating notează că reducerea deificitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice.

În comunicatul său, Moody’s mai scrie că inflaţia României s-a redus de la 5% la sfârşitul lui 2012 la 1,6% la sfârşitul anului 2013, o evoluţie care a contribuit la competivitate. De asemenea, instituţia financiară menţionează că s-a putut observa o reducerea a deficitului de cont curent de la 4,4% în 2012 la 1,1%, pe fondul accelerării creşterii exporturilor, în vreme ce importurile au rămas la un nivel scăzut.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet