Andreea Paul: Sistemul general de impozite trebuie corelat cu nivelul redevenței și cu impozitele speciale

Andreea Paul: Sistemul general de impozite trebuie corelat cu nivelul redevenței și cu impozitele speciale

Doctorul în economie Andreea Paul, prim-vicepreședinte al PNL, consideră că redevențele la petrol și gaze și impozitele speciale pe hidrocarburi trebuie corelate cu sistemul general de impozite, cu maturitatea zăcămintelor și cu liberalizarea prețului la gazele naturale.

Andreea Paul apreciază că pe acest subiect este necesară o dezbatere tehnică cu toate partidele parlamentare și reamintește că în urmă cu doi ani a fost înființat un grup de lucru ministerial (MFP, MEC, ANRM, ANE) pentru a elabora un studiu și opțiunile de politică fiscală în acest sens.

'Este suspectă amânarea dezbaterii publice a studiilor de specialitate și luarea unei decizii ferme la sfârșitul anului 2014, când expiră perioada celor 10 ani în care schema redevențelor a fost blocată...', arată Paul, într-un comunicat remis AGERPRES.

Doctorul în economie dă patru exemple a ceea ce numește 'anomalii ale unei politici fiscale incoerente', care 'impun un răspuns ferm din partea Guvernului României, indiferent de culoarea lui politică'.

'România încasează anual la buget cu circa 50 milioane euro mai mult din taxa clawback pe medicamente (circa 330 milioane euro) decât din redevențele aplicate la petrol și gaze (sub 280 milioane euro). La aplicarea taxei clawback producătorilor de medicamente pentru a contribui la finanțarea sistemului public de sănătate, industria farmaceutică a amenințat cu moartea industriei. În realitate, industria crește an de an în România. Acum asistăm la același gen de avertismente din partea producătorilor de petrol și gaze și reușesc să blocheze creșterea redevențelor ... România încasează anual la buget cu peste 15 milioane euro mai mult din taxa pe construcțiile speciale (o anomalie de taxă pe echipamentele de producție care nu ar trebui să existe), decât din redevențele aplicate la petrol și gaze. De pildă, dacă statul român ar recupera prejudiciul estimat de procurori la Lukoil din evaziune fiscală, bugetul ar beneficia de o sumă echivalentă cu taxele colectate din redevența de petrol și gaze într-un an.... România estimează în acest an că va încasa la buget din impozitul pe normele de venit aplicate agricultorilor cu peste 13 milioane euro mai mult decât din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale. Cumulând taxa specială din exploatarea resurselor naturale cu taxa pe venituri suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale obținem venituri estimate la buget de sub 100 milioane euro, de două ori mai mult decât impozitul pe venitul agricultorilor. România a încasat din rovignetă, taxe de pod și taxe de autostradă sume de aproape 5 ori mai mari decât din redevențele aplicate la petrol și gaze', explică Andreea Paul.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Ce aveți, bă, tâmpiților, cu Radu Banciu?

2 Schimb acid de replici între Florin Roman și Ilie Bolojan: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii, la parter amărâții” / „Am fost la toate con…

3 Șoc pe scena politică! / Cinci parlamentari AUR și-au dat în judecată partidul pentru că nu le-a returnat 9,13 milioane de lei, împrumuturi pentru finan…

4 Constantin Toma, dezlănțuit la adresa lui Grindeanu: „Conducere nu mai reprezintă PSD. Suntem deja cu bolovanul de gât”

5 Ce spun colegii taximetristului care a rămas fără atestat după ce l-a refuzat pe Dacian Cioloş. „Așa e regulamentul”