Banca Transilvania: Economia României nu va ieşi din recesiune nici în trimestrul al treilea

Banca Transilvania: Economia României nu va ieşi din recesiune nici în trimestrul al treilea

„Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea este ca să rămânem în recesiune şi după acest trimestru. Trimestrul al treilea a început foarte rău. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate să fie în continuare pe minus faţă de treimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie“, a spus Rădulescu, citat de Mediafax.

 România a reintrat în recesiune tehnică, după o scădere de 0,2% în primul trimestru al acestui an şi de 1% în cel de-al doilea.

 Economistul Băncii Transilvania a arătat că, faţă de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an în iulie, comerţul cu amănuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% lună la lună şi cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

 „Nu ştiu în ce măsură vor fi relansate investiţiile publlice, mai ales că intrăm într-o perioadă electorală. Asta ar mai putea schimba puţin perspectiva, dar estimarea actuală este că vom rămâne în recesiune tehnică“, a spus Rădulescu.

 El a explicat că în ultimii şapte ani au fost câteva sectoare în care s-a mai investit, dar per global s-a dezinvestit pe toată această perioadă.

 Pe de altă parte, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, economia nu a arătat niciodată mai bine decât acum după 1990. „Avem stabilitatea preţurilor, deficite comercial şi de cont curent mici, dobânzi la minime istorice“, a continuat Rădulescu.

 El a explicat că exportul a atins record după record, mai ales pentru că populaţia din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, să cumpere produse mai ieftine din Est. Rădulescu anticipează totodată o decelerarare a exporturilor şi accelerarea importurilor, începând cu anul viitor.

 Analiştii Băncii Transilvania au o prognoză de creştere economică de 2,5% pentru acest an, în scădere de la 3,8% înainte de ultimele date privind PIB. Ei văd însă premise de accelerare graduală a PIB pe termen mediu, la 3,6% în 2015 şi 4,2% în 2016. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Teodosie, umilit de Patriarhul Daniel! A părăsit nervos incinta Patriarhiei!

2 Scenariu de ultima oră în lupta pentru șefia PNL / Motreanu și Bolojan propuși să candideze în tandem la șefia P…

3 Hrebenciucii, condamnați la câte doi ani de închisoare în dosarul retrocedării a 43.000 de hectare de păduri

4 Ceva mai penibil nu există...

5 Chiar că sunt de citit stenogramele ăstea... / Apoi întrebați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu era Drulă ministru…