Bloomberg: Turbulențele din China sunt favorabile României, Ungariei și Poloniei, reducând randamentele obligațiunilor guvernamentale

Bloomberg: Turbulențele din China sunt favorabile României, Ungariei și Poloniei, reducând randamentele obligațiunilor guvernamentale

Legăturile comerciale limitate cu China și scăderea prețurilor la materiile prime importate s-au transformat într-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeană, ajutându-le să nu fie afectate de deruta înregistrată pe piețele emergente, transmite Bloomberg. Nomura International Plc a sfătuit investitorii să dețină mai multe eurobonduri din Europa de Est decât nivelul din indicii de referință, cu excepția Rusiei, afectată de declinul prețului la țiței.

Anunțul Nomura a venit în urma deciziei adoptate de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabilește rata zilnică de referință pentru moneda națională, yuanul. Devaluarea yuanului a provocat turbulențe pe piețele financiare din statele emergente, în schimb efectul a fost contrar în România, Ungaria și Polonia, unde randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut.

Aceste date arată că plasamentele din Europa Centrală ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importă țiței și depinde mai mult de Germania decât de China pentru comerț. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobânzii în SUA, ci au beneficiat de pe urma măsurilor de relaxare cantitativă (QE) adoptate de BCE pentru stimularea creșterii zonei euro.

'Există din nou numeroase temeri privind unele piețe emergente majore și investitorii se vor uita spre Europa Centrală și de Est (CEE) ca un loc care nu este deosebit de atrăgător, dar este relativ sigur. Ungaria, Polonia, Balcanii și statele baltice sunt esențialmente mai solide, beneficiind de prețul mai scăzut al materiilor prime și de expunerea mai redusă la China', a declarat analistul Timothy Ash, de la sediul Nomura din Londra.

Miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel față de moneda americană din ultimii patru ani, fiind tranzacționat la 6,4510 pentru un dolar, ceea ce a determinat intervenția Băncii Chinei. Piețele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi, pe fondul temerilor că volatilitatea de pe piețele financiare va afecta ritmul de creștere al economiei mondiale. Investitorii s-au îndreptat spre aur și spre obligațiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA și Germania până în Cehia și Polonia.

Miercuri, zlotul polonez și forintul ungar s-au apreciat față de euro și dolar, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două luni. În schimb, monedele naționale din Indonezia și Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legăturilor comerciale puternice cu China.

PineBridge, cu investiții de 10,6 miliarde de dolari în titluri de valoare cu venit fix pe piețele în curs de dezvoltare, și-a majorat săptămâna trecută deținerile de bonduri guvernamentale românești în dolari, apreciind că țara oferă investitorilor îngrijorați de impactul încetinirii economiei chineze plasamente sigure.

Randamentele obligațiunilor românești în dolari cu scadență în 2024 au scăzut miercuri cu patru puncte de bază din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Indonezia, care beneficiază de același credit suveran atribuit de Moody's Investors Service ca și România (Baa3) a înregistrat o creștere a randamentelor obligațiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

'Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate a pieței și oferă oportunități înaintea posibilei majorări a ratei dobânzii în SUA', a afirmat Anders Faergemann, de la PineBridge. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați

5 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…