Bogdan Chirițoiu: Decizia Tribunalului București de a reduce amenda pentru BRD la 100.000 de lei este ciudată

Bogdan Chirițoiu: Decizia Tribunalului București de a reduce amenda pentru BRD la 100.000 de lei este ciudată

Amenda de 4 milioane de euro aplicată băncii BRD - Groupe Societe Generale de către Consiliul Concurenței pentru neacordarea dreptului la inspecție în 2008 a fost redusă de Tribunalul București la 100.000 de lei, decizia definitivă și irevocabilă fiind considerată "ciudată" de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

"Mai avem câte-o decizie care nouă ni se pare ciudată, cum e cea de la Tribunalul București de acum câteva săptămâni, în care completul a mers împotriva practicii instanței respective. Nu văd cum BRD poate să fie speriată cu o amendă de 100.000 de lei, cum își poate imagina cineva că ai un efect de descurajare a încălcării de lege când o companie de talia BRD nu poate fi sancționată decât cu 100.000 de lei. Este o decizie definitivă și irevocabilă și în curând trebuie s-o aplicăm", a explicat Chirițoiu.

El a precizat că amenda inițială dată de Consiliul Concurenței a fost de patru milioane de euro pentru neacordarea dreptului la inspecție în 2008.

"Motivația (Tribunalului — n.r.) a fost aplicarea conform regimului general al contravențiilor, care limitează amenda la 100.000 de lei, respectiv aplicarea unei legislații generale peste legislația specială a Concurenței", a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a amintit, însă, un caz similar, cel al Raiffeisen Bank, în care aceeași instanță, pe aceași investigație, a aplicat o sancțiune de un milion de euro. "La Raiffeisen s-a putut un milion de euro, dar la BRD nu s-a putut decât 20.000 de euro", a mai spus președintele Concurenței.

Șeful Consiliului Concurenței susține, însă, că acest caz este unul din puținele în care instanța a luat o astfel de decizie, iar în cea mai mare parte a cazurilor deciziile Consiliului Concurenței sunt susținute, cu mici ajustări ale amenzilor.

Cu toate acestea, Chirițoiu afirmă că Legea Concurenței trebuie modificată până în vara acestui an, în special prevederile legate de litigii, având în vedere că procesele derulate ca urmare a contestațiilor depuse de operatorii sancționați sunt foarte costisitoare atât pentru Consiliu cât și pentru companii. "Procesele sunt bune pentru avocați, dar nouă ne consumă resurse, iar pentru companii sunt foarte scumpe", a mai spus Bogdan Chirițoiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro