British Petroleum, găsită vinovată de neglijenţă gravă în catastrofa ecologică produsă în 2010 în Golful Mexic. Gigantul riscă amenzi de 18 miliarde de dolari

British Petroleum, găsită vinovată de neglijenţă gravă în catastrofa ecologică produsă în 2010 în Golful Mexic. Gigantul riscă amenzi de 18 miliarde de dolari

Explozia produsă în 2010 a ucis 11 oameni, iar scurgerea a durat timp de trei luni, petele de petrol ajungând până pe coastele a cinci state.

Judecătorul că 67% din responsabilitate revine BP, 30% Transocean şi 3% pentru Halliburton.

Între reclamanţi se numără guvernul federal american, cinci state din zona Golfului Mexic, bănci, restaurante, pescari şi mulţi alţii care vor să îşi recupereze pagubele suferite.

BP a constituit deja rezerve de 3,5 miliarde de dolari pentru penalizări. Compania a înregistrat cheltuieli de 43 de miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de scurgerea de petrol, potrivit raportului financiar publicat la sfârşitul lunii iulie.

În 2012, BP a convenit plata unor despăgubiri către persoane prejudiciate care au participat la un acord de 9,2 miliarde de dolari.

Tot în acel an, BP şi-a recunoscut vinovăţia în 14 capete de acuzare federale, inclusiv pentru moartea celor 11 persoane în explozia de la platforma Deepwater Horizon, precum şi pentru obstrucţionarea unei investigaţii a Congresului american.

Compania britanică a acceptat şi plata unei amenzi de 4 miliarde de dolari, în schimbul închiderii procesului penal. BP a mai plătit alte 525 de milioane de dolari către Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, pentru că a subevaluat amploarea scurgerii de petrol, înşelând investitorii în privinţa responsabilităţilor sale financiare în acest caz.

Anul trecut, Transocean şi-a recunoscut vinovăţia, într-un proces legat de încălcarea unei legi privind protejarea apelor (Clear Water Act) şi a acceptat plata a 1,4 miliarde de dolari. Halliburton a recunoscut anul trecut că a distrus dovezi referitoare la caz şi a plătit o penalizare de 200.000 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina