Bruxelles-ul consideră indispensabilă o creştere a salariilor în Germania pentru ajutarea vecinilor

Bruxelles-ul consideră indispensabilă o creştere a salariilor în Germania pentru ajutarea vecinilor

Bruxelles-ul consideră "indispensabilă" o creştere a salariilor în Germania, pentru ca această ţară să poată să-şi ajute vecinii europeni rămaşi în urmă, a declarat sâmbătă comisarul european însărcinat cu Afacerile Sociale Laszlo Andor.

Bruxelles-ul consideră indispensabilă o creştere a salariilor în Germania pentru ajutarea vecinilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar fi foarte important ca Germania să-şi multiplice investiţiile publice, să-şi stimuleze cererea şi să reducă excedentele comerciale excesive, care le fac rău vecinilor săi europeni. În vederea atingerii acestui obiectiv, o schimbare a politicii salariale este indispensabilă din punctul de vedere al Comisiei", a declarat ungurul, însărcinat cu locurile de muncă şi Afacerile Sociale la Bruxelles, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt care urmează să fie publicat duminică.

"Creşterea salariilor a rămas în urmă faţă de evoluţia productivităţii" în ultimii peste zece, în Germania, a criticat comisarul european în paginile ziarului conservator.

"Ar fi preferabil ca salariile să crească odată cu productivitatea", a subliniat el.

Dezbaterea pe tema unei creşteri a salariilor a reapărut recent în Germania. Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a apreciat că salariile au o marjă de creştere de 3% în această ţară în care, în unele locuri "ne aflăm aproape într-o situaţie de ocupare completă a locurilor de muncă".

Germania a aplicat o politică de scădere a salariilor timp de mai mulţi ani, un factor determinant în competitivitatea companiilor sale.

Într-o zonă euro care se află în continuare într-un marasm economic, unor europeni le-a venit ideea că o mică stimulare a salariilor germane ar fi benfică tuturor, corectând astfel diferenţa de competitivitate şi stimulând totodată puterea de cumpărare a gospodăriilor din cea mai mare piaţă a zonei.

Franţa este obişnuita unor îndemnuri în acest sens, ultimul fiind lansat de către preşedintele François Hollande. Această retorică are susţinători şi în Germania, mai ales în rândul social-democraţilor, care sunt iniţiatorii legii cu privire la acordarea salariului minim ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Însă încetinirea înregistrată de către economia germană în trimestrul al doilea domoleşte aceste pretenţii privind acordarea unor creşteri salariale. Creşterea economică a ţării a înregistrat un recul de 0,2% în perioada aprilie-iunie.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

5 Categoria „valori” / A murit „El Magico” Raj, celebrul dealer al vedetelor