CE previne Guvernul că fără creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor deficitul urcă la 2,8% PIB

CE previne Guvernul că fără creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor deficitul urcă la 2,8% PIB

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, apreciază Comisia Europeană, cu 10 miliarde lei peste ţintă.

"Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei. 

De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe consteucţiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB. 

"Potrivit legii, se aşteaptă ca accizele să fie reduse în 2015. Chltuielile bugetare ar urma să scadă uşor, inclusiv din cauza unor investiţii publice ceva mai mici", se spune în raport.

Pentru acest an, Comisia Europeană estimează o reducere a deficitului  bugetar la 2,1% din PIB faţă de 2,2% din PIB în 2013.

Pe partea de venituri, CE notează că majorarea accizelor la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare pe proprietate au contrabalansat creşterea mai slabă a încasărilor din TVA şi minusul de venituri din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care a devenit efectivă de la 1 octombrie .

"Pe partea de cheltuieli, absorbţia fondurilor europene şi investiţiile publice au fost semnificativ sub aşteptări, dar ar urma să revină în ultimul trimestru al anului", se spune în raportul CE.

Pentru 2016, deficitul ar urma să scadă la 2,5% din PIB, fără nicio altă decizie fiscală, doar pe măsură ce veniturile bugetare se vor îmbunătăţii ca urmare a revenirii creşterii economice.

În termeni structurali, deficitul este prognozat că se va deteriora de la 1,75% din PIB în 2014 la 2,5% din PIB în 2015-2016. Datoria publică ar urma să crească de la 37,9% din PIB în 2013 la 41,1% în 2015.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...