Cerc virtuos în agricultură: investiţiile în tractoare şi utilaje au crescut spectaculos după performanţele recoltei din 2013

Cerc virtuos în agricultură: investiţiile în tractoare şi utilaje au crescut spectaculos după performanţele recoltei din 2013

În primul trimestru din 2014 au fost înmatriculate 2.963 de tractoare, apoi în al doilea trimestru – 2.757 de astfel de vehicule, rezultând un total de 5.720 în prima jumătate din acest an, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Această sumă, consemnată în primul semestru, este cu 36,1% mai mare decât totalul de 4.200 de tractoare înregistrate în prima jumătate a anului trecut şi reprezintă cea mai consistentă creştere a numărului de înmatriculări de vehicule noi.

În a doua jumătate a anului trecut, înmatriculările de autotractoare au însumat 5.126 de vehicule.

Investiţiile masive în tractoare şi utilaje au crescut ca urmare a rezultatelor neaşteptat de bune obţinute în sectorul agricol în 2013, mai ales de către marile companii cu acest profil.

Practic, aceste investiţii vor mări productivitatea, asigurând recolte şi mai bune – un cerc virtuos care angrenează tot mai multe forţe.

Creşte şi piaţa auto

Per ansamblu, înmatriculările noi de autoturisme au crescut cu 2,8% în primele şase luni din acest an, de la 126.386 unităţi la 129.991 unităţi, potrivit informaţiilor INS, care preia date furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV).

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 2,6% în primul semestru, la 134.378 de unităţi, iar la cele pentru transportul mărfurilor înmatriculările au avansat cu 9,4% faţă de primele şase luni din 2013, la 41.155 de unităţi.

Faţă de primele trei luni ale anului, în trimestrul al doilea înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 17,4%, iar cele pentru transportul mărfurilor cu 10,3%.

În trimestrul al doilea, înmatriculările noi de mopede şi motociclete au scăzut cu 6,1%, iar cele de autoturisme au crescut cu 12,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte autobuzele şi microbuzele, înmatriculările noi au crescut cu 68,8%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au urcat în trimestrul al doilea la toate categoriile, faţă de intervalul aprilie-iunie 2013, respectiv cu 10,4% la categoria autocamioane, cu 19,3% la remorci şi semiremorci şi cu 28,7% la autotractoare.

Datele se referă la vehiculele noi sau de ocazie, dar nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului prin vânzare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...