Comisarul european pentru Energie: Alte state UE să livreze Ucrainei gaze naturale, în caz de nevoie

Comisarul european pentru Energie: Alte state UE să livreze Ucrainei gaze naturale, în caz de nevoie

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger îndeamnă la o aprovizionare cu gaze naturale a Ucrainei de către alte ţări europene, în cazul în care Rusia îşi va înceta livrările, într-un interviu publicat marţi în presa germană.

Comisarul european pentru Energie: Alte state UE să livreze Ucrainei gaze naturale, în caz de nevoie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În caz de urgenţă, este necesar să fie posibil să se livreze gaz provenind de la alte state UE către Ucraina", a declarat comisarul german într-un interviu pentru cotidianul Bild .

"În prezent, depozitele sunt pline aproape pe jumătate. Până la începutul iernii, ele trebuie să fie umplute", a continuat el.

Oettinger afirmă totuşi că "nu crede că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să transforme livrările de energie într-un instrument al politicii sale".

Comisarul participă marţi, alături de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, la un summit regional, la Minsk, consacrat Tratatului de Asociere încheiat între Kiev şi Bruxelles, la care vor participa, de asemenea, preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin.

În interviul acordat Bild, Oettinger a precizat că Bruxelles-ul pregăteşte o analiză, pentru summitul UE din octombrie, cu privire la riscurile unei crize a gazelor pentru ţările din cadrul Uniunii.

"Există, în prezent, şase state membre (UE) care sunt dependente în proporţie de 100% de (livrările de gaze naturale din) Rusia, dintre care patru primesc în mod direct gaze, fără să treacă prin Ucraina", a subliniat comisarul european.

"Cel mai mare pericol este, în opinia mea, ca tranzitul să nu mai poată fi efectuat. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, de exemplu atentate. Atunci, livrările către Bulgaria şi Slovacia ar fi întrerupte complet", a adăugat el.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale