Cum s-a contrazis Guvernul între acciza de 7 eurocenţi şi vilele RA-APPS

Cum s-a contrazis Guvernul între acciza de 7 eurocenţi şi vilele RA-APPS

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care permite Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) să folosească o parte din sumele obţinute prin vânzarea imobilelor pentru repararea vilelor de protocol ale statului. Potrivit mediafax, regia şi-a propus să plătească în acest an 26,3 milioane lei pentru baza materială de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Dreptul de a cheltui banii pentru vilele de protocol i-a fost acordat RAAPPS prin derogare de la Legea finanţelor publice, care stabileşte că veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte.

 

Or, tocmai acest principiu a fost invocat de către Guvern în primăvară, când a anunţat că fondurile colectate din acciza de 7 eurocenţi nu pot avea o destinaţie directă, ci trebuie să fie colectate la buget, iar de acolo sunt redirecţionate ministerelor.

Povestea accizei

 

Acciza suplimentară a fost anunţată iniţial de către premierul Victor Ponta în data de 4 noiembrie 2013, în urma discuţiilor cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE). Ponta a spus atunci că banii vor fi vărsaţi într-un fond pentru construcţia autostrăzilor. Ulterior, Liviu Voinea – ministrul delegat pentru Buget – afirma că acciza a fost impusă pentru evitarea deflaţiei, lucru imediat contrazis de către oficialii Băncii Naţionale a României (BNR).

 

Din cauza contradicţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, acciza suplimentară a intrat în vigoare din 1 aprilie 2014. Fondurile estimate a fi colectate din această acciză însumau 2,6 miliarde de lei. Însă aplicarea accizei în sine a dus la creşteri de preţ de 40 de bani la pompă, litrul de carburant trecând în anumite cazuri peste pragul 7 lei şi propulsând România în primele state europene ca preţ. În urma aplicării noii taxe, combustibili fiind mai scumpi în ţara noastră decât în Austria, Germania, Polonia, Bulgaria, Cehia sau Grecia.

 

Astfel, Guvernul avea nevoie ca banii să fie prinşi în buget pentru ca deficitul să se încadreze în ţintele convenite cu FMI.

 

De la „centul pe litru“ la subvenţiile pentru energia regenerabilă

 

De altfel, astfel de sume colectate de la consumatori pentru diverse scopuri precise au tot existat în ţara noastră: „centul pe litru“ a fost colectat de AVAS pentru acoperirea pierderilor Companiei Române de Petrol, iar acum bonusurile de cogenerare şi subvenţiile pentru energia regenerabilă sunt incluse în facturile consumatorilor de energie electrică şi nu trec prin bugetul de stat.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …