Datoria RATB la bugetul de stat este de 272,43 milioane de lei; debitul calculat de ANAF e contestat în instanță

Datoria RATB la bugetul de stat este de 272,43 milioane de lei; debitul calculat de ANAF e contestat în instanță

Regia Autonomă de Transport București /RATB/ datorează bugetului de stat 272,43 milioane de lei, sumă formată din Taxa pe Valoarea Adăugată /TVA/ calculată la subvențiile acordate pensionarilor, elevilor, studenților și altor categorii de beneficiari în perioada septembrie 2007 - martie 2013, potrivit RATB.

"Regia Autonomă de Transport București a luat la cunoștință despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat măsura indisponibilizării sumelor existente în conturile bancare ale RATB, precum și a sumelor care urmează a fi obținute din încasările zilnice. La data de 20.07.2015, RATB se înregistra cu datoria de 272.431.800 lei. Această sumă provine din Taxa pe Valoarea Adăugată calculată la subvențiile acordate beneficiarilor de gratuități și reduceri (pensionari, elevi, studenți etc.), în conformitate cu HCGMB nr. 139/2006, pentru perioada septembrie 2007 — martie 2013. În prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat în instanță de către RATB, aflându-se în faza de recurs', precizează RATB.

Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ a anunțat, marți, că instituie popriri pe conturile Televiziunii Române /TVR/ și a Regiei Autonome de Transport București /RATB/ pe considerentul că aceste instituții înregistrează datorii către bugetele de stat.

"În urma inventarierii creanțelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR și RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcție de vechimea arieratelor', se precizează în comunicatul ANAF.

Într-o scrisoare transmisă, luni, premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului /CNA/, solicita imperativ blocarea conturilor TVR, pe motiv că instituția nu și-a plătit obligațiile la bugetul de stat.

"Vă solicit să blocați toate conturile bancare ale Televiziunii Române, ca și continuare a acțiunii de blocare a conturilor operate la Banca Română pentru Dezvoltare — BRD, de către Agenția Naționala pentru Administrare Fiscală — ANAF. Este momentul ca românii să primească explicații. Astăzi, 20 iulie, ca urmare a nerespectării obligațiilor de plată la bugetul de stat, asumate prin memorandumul semnat între TVR și ANAF în anul 2012, au fost blocate conturile în care sunt operate și salariile personalului TVR. Este inadmisibil ca interesul public să fie ignorat de către conducerea TVR, iar rolul strategic pe care îl are postul public de televiziune, inclusiv conținutul editorial să fie fundamental afectat de situația financiară', se menționează în document.

Conform Curții de Conturi, totalul datoriei publice al TVR se ridică la 652,012 milioane de lei (peste 146,539 milioane de euro). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...